Diskusia Trojica: Izabela Zając – Beata Balogová

Napínavé obdobie tohtoročnej slovenskej jesene sa iste odrazí aj v tvorivom procese ďalšej rezidentky projektu Trojica Air 2023 – Izabely Zając z Poľska.

V malebnom banskoštiavnickom Rubigalle  pokračuje v preklade románu Kornélie Beaty Balogovej. Tešíme sa, že stretnutie autorky a prekladateľky moderované Dadom Nagyom bude tentoraz naživo. 13. októbra o 17:00 sa v príjemnom prostredí Art Cafe a v spoločnosti priaznivcov dobrej literatúry pozhovárajú všetci traja tak o práci na preklade, ako aj tematických i textových inšpiráciách.

Fotodokumentáciu z diskusie nájdete na našom webe, ako aj na FB a Ig Slovenského literárneho centra 16.10.2023.

TROJICA AIR je od roku 2020 rezidenciou pre prekladateľov a prekladateľky slovenskej literatúry do cudzích jazykov.

Izabela Zając – je absolventkou slovakistiky na Jagelovskej univerzite v Krakove, kde doteraz žije a tvorí. Na svojej alme mater prednášala predmet Súčasná slovenská kultúra. Doteraz preložila do poľštiny diela Daniely Kapitáňovej a Víťa Staviarského (spolu s Miłoszom Waligórskim), Ivany Dobrakovovej, Moniky Kompaníkovej. Mariána Janíka a Jozefa Banáša. V jej preklade v poľštine vyšli aj tri detské knihy Simony Smatany (predtým Čechovej). Od roku 2007 spolupracuje s filmovou prehliadkou Kino na hranici. Pracovala pre Program cezhraničnej poľsko-slovenskej spolupráce Interreg v Krakove. Od februára 2023 na vlnách Rádia Kraków moderuje reláciu Na slovíčko pre slovenskú menšinu obývajúcu región Malopoľska, prostredníctvom ktorej realizuje myšlienku prehlbovania vzťahov medzi Poliakmi a Slovákmi. Publikovala eseje o tvorbe Dušana Mitanu v „Romboide“ a „Raku“ ako aj v poľskom časopise „Slawistyka”. Momentálne pracuje na preklade knihy Beáty Balogovej Kornélie.

Beata Balogováje novinárka, ktorá píše v slovenčine, maďarčine a v angličtine. Narodila sa v Lučenci a žije v Bratislave. Je absolventkou Kolumbijskej univerzity v New Yorku v Spojených štátoch, kde študovala žurnalistiku v rokoch 2006 a 2007. Od roku 2014 pôsobí ako šéfredaktorka SME, jedného z najväčších denníkov na Slovensku. Komentuje spoločenské dianie aj politiku.  V roku 2020 získala Európsku novinársku cenu v kategórii názorov a komentárov. Jej zbierka esejí Kniha plná ľudí vyšla v roku 2019. O tri roky neskôr sa dostal k čitateľom jej prvý román Kornélie. Aktívne sa zasadzuje za slobodu tlače a ochranu novinárov doma aj v zahraničí.


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok jedenásť rezidenčných pobytov. Aj v roku 2023 bol projekt TROJICA AIR podporený finančným príspevkom z Fondu LITA. Autorkou grafickej koncepcie je Kristína Soboň, autormi loga Trojica Air Palo a Janka Bálik.