Divokým Nepálom

V bratislavskom Martinuse predstavili najnovšiu knihu Doroty Nvotovej Fulmaya na rázcestí, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart. Ide o voľné pokračovanie jej predchádzajúcej autobiografie z roku 2011. Vo svojej najnovšej knižke sa autorka vracia nielen do divokého Nepálu, ale čitateľ s ňou cestuje aj do Indie, Moskvy a na mnohé iné miesta. Knižka mapuje autorkin život v rokoch 2009 až 2016. Text dopĺňa osemdesiat fotografií, ktoré Dorota Nvotová nafotila zásadne na film. Vybrala ich zo svojho archívu, ktorý údajne obsahuje niekoľko tisíc obrázkov.

V diskusii, moderovanej Martinom Staňom, autorka rozprávala o svojich cestách a živote v Nepále, i o tom, ako vyrastala s Rómami a akú má radosť, keď môže niekomu pomôcť. Dotkla sa aj témy fungovania charitatívnych organizácií a upozornila na obchod s ľuďmi, ktorý je v Nepále veľkým problémom a proti ktorému chce bojovať. Preto sa rozhodla, že z každého predaného výtlačku poputuje jedno euro na pomoc nepálskym deťom, ktorých sa to najviac týka.

Autorka dúfa, že jej titul pomôže ľuďom rozšíriť si obzory. S úsmevom dodala, že podľa reakcií jej fanúšikov – čitateľov ich motivuje hlavne cestovať.

Veronika Košičiarová