„Za posledných sto rokov vzniklo toľko vynálezov ako nikdy predtým za celých tisíc rokov dozadu!“, tvrdia v knižke Mať tak o koliesko viac (Ikar – Stonožka) jej autori, otec a syn, teda Ivan a Dávid Popovičovci. Publikáciu vychádzajúcu v reedícii prišli predstaviť do bratislavského kníhkupectva Panta Rhei na Poštovej.

Pred 16 rokmi napísal Ivan Popovič knihu Mať tak o koliesko viac a vydal ju vo vlastnom náklade. Na prelome storočí mal záujem knihu vydať opäť, no vo vydavateľstve Ikar neuspel. Ale keďže je vytrvalý a pomohol mu aj syn Dávid, ktorý navrhol obálku, knihu graficky upravil a zalomil, mohla vyjsť v príťažlivej podobe. Zahŕňa až 1600 obrázkov, „mnohé z nich obsahujú skryté významy, hádanky a možno aj nezmysly, ale sú tam naschvál“, dodáva Ivan Popovič, ktorý stál spolu s Janovicom, Kubalom a bratom Vladimírom pri zrode animovaného filmu.

Mať tak o koliesko viac ponúka 52 príbehov o vynálezoch 20. storočia, ako sú vrtuľník, laser, žehlička, ale je medzi nimi aj hudba, konkrétne Beatles: „Lebo aj hudba je vynález, jedným z najväčších, keď niekto spieva tak, že nemôžem dýchať,“ hovorí starší z Popovičovcov. Obrazovú časť vytvárali v priebehu trinástich rokov a podľa knihy autori nakrútili animovaný seriál, ktorý začala RTVS vysielať 22. mája. Každý deň až do 14. júla si deti môžu pozrieť jeden diel. O seriáli rozprávala Marta Gajdošíková, riaditeľka STV2. Má nielen výtvarnú, ale aj vzdelávaciu hodnotu, deti podľa nej mimoriadne obľubujú malé dokumenty. Seriál získal viacero ocenení – Prix Jeunesse International Mníchov (2004, 2016), prémie Igric (2005, 2012), Envirofilm (2011).

Publikáciu pre deti od 10 rokov pokrstil Ľubomír Belák papierovými kolieskami z dielne Ivana Popoviča.

-bb-