Istrocon / Comics Salón je pravidelná subkultúrna akcia, ktorá sa oficiálne hrdí tým, že v zábere jej tém sa nachádza sci-fi, fantasy, horor a anime. Nebudeme si však klamať – východná popkultúra tu drží prím. Bolo to vidieť aj na chodbách Domu Kultúry Ružinov.
 
Množstvo ľudí v kostýmoch, z ktorých väčšina vzdávala hold súčasnej japonskej kultúre alebo jej komerčnej verzii. Nestratil sa tam však ani „obyčajný“ žánrový knihomoľ. Organizátor mu v sobotu vyhradil celú jednu sálu.

V skoré dopoludnie sa mal krstiť druhý diel Kladiváka od Janka Išu. Ukázalo sa, že krst nebol naplánovaný a organizátori festivalu to pochopili zle. No i tak si Iša i vydavateľstvo Artis Omnis pripravili slušnú prezentáciu. Kladivák 2 bude mať podtitul Čierny kráľ. Knihe do dokončenia chýba už len pár strán, ale na pultoch by sa mala objaviť najneskôr v predvianočnom období.

Zaujímavá bola i prezentácia publikácie Žena so sovou. Ide o zbierku poviedok od ženských autoriek fantastiky. Žena so sovou je v podstate už druhým dielom (prvým bola Žena s lvem) projektu, ktorý chce dostať do centra pozornosti ženské autorky. Pokrstená bola sovím perím a slzami netopiera. Nádherne poetické.
            Menej poetický bol krst vydavateľstva Hydra. Ten si totiž uchmatol celý pre seba Mark E. Pocha, hoci na ňom neprezentoval žiadnu svoju novú knihu. Hydra predstavila hneď tri tituly: young adult sci-fi Potomkovia bohov (Vita Jamborová) zasadené do sveta konšpiračných teórií. Námet znie výborne, no romantika a mladosť tu dosť prerážajú, tak sme voči knihe skeptickí. Prehnité mesto od Lenony Štiblaríkovej chce byť drsnou fantasy kriminálkou a v tomto duchu (i keď s výrazným nádychom romantiky) sa vraj nesie aj knižka Príšery z prímestskej štvrte od Kataríny Soyky.

V priebehu celého festivalu promoval svoju budúcu knihu Chimeros aj Daniel Hevier. Bude súčasťou multiplatformového projektu, ktorého prvé ovocie zozbierame na Bibliotéke.

Takže fantasti majú čo čítať aj na jeseň, kým príde predvianočný komerčný pretlak.
 
Juraj Búry