Veľký pult, zopár kresiel a žiadne poličky s knihami. Takto vyzerá čoraz viac knižníc na amerických univerzitách, no u nás je to ešte hudba budúcnosti.

Knižnice bez kníh – presnejšie knižnice s e-knihami – sú na Slovensku nateraz utópiou. Ale možno aj nás k tomu dotlačia okolnosti. V Kanade zatvorili za posledné dva roky z finančných dôvodov asi dvadsať knižníc. Preto sa viac sústredia na digitalizáciu kníh a ponuku e-kníh.

Na Slovensku je požičiavanie e-kníh de facto nemožné, knižnice potrebujú na rozdiel od tlačených kníh licenciu vydavateľa, ktorú však získať nebýva ľahké. Je tu tiež obava z nelegálneho šírenia e-kníh, čo by vyriešil program brániaci sťahovaniu knihy. Nateraz si e-knihu môžete prečítať prezenčne v knižnici na počítači alebo požičať aj s čítačkou, väčšinou sú to knihy mimo autorského zákona, čiže z 19. a zo začiatku 20. storočia.

K najnovším hitom v elektronickej forme sa dostanete na www.rajknih.sk alebo www.ibux.sk, ktoré vďaka platforme Wooky ponúkajú vyše 8000 e-kníh, viac ako 120 titulov e-periodík a tri knižné aplikácie.

A možno by mali zostať knižnice čisto papierové, čo poviete?

Môj obľúbený autor Michael Connelly sa práve vďaka prehrabávaniu skutočnými knihami v knižniciach dostal k písaniu. „Prihodí sa niečo podobné v knižnici bez kníh? To sotva,“ dodáva Connelly.