Letná čitáreň v Medickej záhrade

Staromestská knižnica Vás srdečne pozýva do altánku Letnej čitárne v Medickej záhrade.

18. ročník tradičnej a medzi Bratislavčanmi obľúbenej akcie prinesie aj počas tohto leta 40 podujatí s cieľom vytvoriť pohodovú atmosféru v parku pre všetky vekové kategórie. Tešiť sa môžete na Rozprávania o Bratislave, divadlá a animované filmy pre deti, tvorivé dielničky, čítačky, stretnutia a diskusie so zaujímavými ľuďmi. Slávnostné otvorenie sa uskutoční 19. júna 2023 o 17.00 besedou s poľskou spisovateľkou žijúcou na Slovensku Weronikou Gogola.

Letnú čitáreň môžete navštíviť od 19. júna do 31. augusta 2023, v pracovné dni od 10.00 do 18.00 a v sobotu od 10.00 do 14.00. V ponuke nájdete takmer 70 titulov slovenských aj cudzojazyčných novín a časopisov. Môžete si zalistovať v spoločenských a publicistických časopisoch, v lifestylových dámskych magazínoch či časopisoch o gastronómii, bývaní, zdraví, záhradkárčení, ale aj o súčasnom umení a kultúre. Na svoje si prídu aj knihomoli, ktorí sa zaujímajú o knižné novinky a ich recenzie. Nebudú chýbať ani tituly pre malých čitateľov. V knižnom domčeku budú celé leto cirkulovať knihy, ktoré dostanú druhú šancu – môžete si ich požičať alebo aj nechať. Ak máte doma knihy, ktoré už nečítate, prineste ich do knižného domčeka a podeľte sa o ne s ďalšími čitateľmi. Návštevníci môžu využiť aj wifi-pripojenie, ktoré je v Medickej záhrade.

 

Bohatý kultúrny program

Staromestská knižnica pripravuje v spolupráci so združením Milujem knihy/Amo libris bohatý kultúrny program pre všetky generácie. Najmenších návštevníkov čakajú zážitkové čítania, divadelné predstavenia na motívy kníh, tvorivé dielničky s RC Prešporkovo či obľúbené burzy knižiek a hračiek a projekcie animovaných filmov.

Slovenských autorov stretnete počas cyklu Čítanie v tráveIvonu Pekárkovú, Vlada Šimeka, Soňu Urikovú, laureátku na cenu Anasoft litera 2023. Počas hudobno-poetického pásma si pripomenieme s pesničkárkou Evou Golovkovou a hercom Jánom Gallovičom tvorbu poetky Maše Haľamovej. Teatrológ Karol Mišovic predstaví svoju najnovšiu knihu o legendárnej herečke Zdene Gruberovej.

Pre milovníkov starej Bratislavy a jej histórie je určený cyklus Rozprávanie o Bratislave. Viac o živote v Prešporku sa dozviete od historikov Juraja Hradského a Vladimíra Tomčíka, sprievodcov Ivora Švihrana a Zsolta Lehela.

Prostredníctvom cestovateľských prezentácií sa dostanete na španielske ostrovy aj do exotickej Indonézie. Dozviete sa aj o príbehoch a zvykoch našich predkov. Na klimatickom workshope si okrem iného budete môcť swapnúť rastliny. Podujatia sa konajú vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Staromestská knižnica myslí aj na seniorov, ktorí sa v príjemnom prostredí môžu zdokonaliť v práci s mobilným telefónom a získať tipy na bezpečný život. Pre starých rodičov a vnúčatá pripravuje Kreatívny Klub Luna medzigeneračné podujatie SPOLU a NAPLNO, ktoré sa koná pri príležitosti Svetového dňa starých rodičov a seniorov.

Príďte si oddýchnuť, príďte sa zabaviť, príďte sa poučiť.

Letnú čitáreň nájdete pri východnej bráne (vchod z Poľnej ulice). Služby sú bezplatné a vstup na podujatia je voľný. 

Za darované časopisy ďakujeme našim partnerom Petit Press, Magnet Press, Slovenské literárne centrum, Slovenský filmový ústav, Strom života, OZ Vlna, OZ Doslov, Mediage, Goethe-Institut, vydavateľstvo RE-PUBLIC, Ares a redakciám časopisov A2, Bublina, Flash art Czech and Slovak edition, Host, Kapitál, Katolícke noviny, Romboid a Rozum.

Partnermi Letnej čitárne sú mestská časť Bratislava-Staré Mesto, OZ Milujem knihy/Amo libris, Fond na podporu umenia, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Digitálna koalícia a kaviareň Domček Medická.