Norbert Vass na Vyšehradskom literárnom štipendiu

Počas roku 2022 Literárne informačné centrum tradične privíta ôsmich rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia. Prvá medzinárodná štvorica len pred pár dňami pricestovala do Bratislavy a bude tu pôsobiť do 12. júna. Tohtoročných jarných štipendistov a štipendistky z krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí sú aktívne činní na domácej literárnej scéne, budete mať možnosť osobne spoznať počas blížiaceho sa 9. ročníka knižného festivalu BRaK, kde vystúpia v rámci spoločnej diskusie s názvom Migrujúca literatúra v stredoeurópskom priestore. Máme radosť, že Vám ich predtým môžeme bližšie predstaviť.

Rezident, ktorý k nám prišiel z Maďarska, je autor a editor Norbert Vass (1985). Od roku 2009 aktívne publikuje poviedky, básne, eseje a recenzuje výstavy v rôznych online a printových médiách. Pôsobí ako redaktor literárno-kultúrneho časopisu Szépirodalmi Figyelő, platformy SZIFONline.hu a píše blog o popovej hudbe 60. – 80. rokov s názvom Volt egyszer egy beatkorszak. Vedie literárny mentoringový program Wandering Writing Lab.

Norbertov literárny debut, zbierka poviedok s názvom Indiáncseresznye (2019), zaznamenal veľmi pozitívne ohlasy kritikov, ktorí ho nazývajú aj „maďarský Stranger Things”. Okrem tejto knihy publikoval tiež zbierku esejí s názvom Hallgat (2016), fotoknihu Kupakoskifli (2019) a rozhovory a príbehy z čias zlatej éry bigbítu Mindenki! (2022).

Vyšehradské literárne štipendium mu umožňuje zoznámiť sa s témami ostatných rezidentov, viesť s nimi inšpiratívne rozhovory a diskusie, hľadať riešenia kreatívnych dilem či zaoberať sa otázkami dôležitými pre náš región. Bratislavu ako miesto rezidencie si vybral, pretože chce čítať a spoznávať viac slovenských autorov, ako napr. Petra Balka, Jakuba Juhása alebo Agdu Bavi Paina, ktorých tvorbe dominuje lyrická, temná, drsná a zároveň humorná atmosféra. Takisto ho zaujímajú po maďarsky píšuci autori, ktorí tu žijú. Norbert aktuálne pracuje na svojej ďalšej knihe. Vo voľnom čase rád navštevuje rôzne výstavy a fotografuje prázdne minifľašky od alkoholu pohodené v uliciach veľkých miest.

 

Foto: László Végh