Literárny workshop Ivana Štrpku v Trnave

Pre Knižnicu Juraja Fándlyho v Trnave bol 6. máj 2009 zaujímavým dňom, pretože presne o 11.30 hod. zaplavili čitáreň knižnice študenti z Gymnázia Jána Hollého v Trnave a Športového gymnázia v Trnave. Zaplavili do slova a do písmena, pretože sa ich tu zišlo presne 103. A prilákal ich známy slovenský básnik Ivan Štrpka, jeden z trojice autorov (okrem Petra Repku a Ivana Laučíka) označovaných aj ako Osamelí bežci.

Publikum načúva
 
Ivan Štrpka a moderátorka

Foto: Benjamína Jakubáčová

Scenár podujatia bol pripravený podľa schémy Literárnych workshopov - projektu, ktorý realizuje Literárne informačné centrum v Bratislave po celom Slovensku s cieľom propagovať slovenských spisovateľov a ich tvorbu.

V prvej časti moderátorka podujatia predstavila autora. Študenti sa dozvedeli, aké miesto zaujíma  v slovenskej literatúre a zoznámili sa s jeho dielom. Formou rozhovoru sme sa zamerali na niektoré dôležité medzníky v jeho živote, o ktorých veľmi zaujímavo rozprával. Či už to bolo utvorenie skupiny Osamelí bežci, spomienky na Petra Repku a Ivana Laučíka, či rozprávanie o stretnutí s Allenom Ginsbergom, alebo spolupráca s osobnosťou džezovej scény Dežom Ursinym. A ako sme sa dozvedeli, z tvorby hosťa pochádza aj večerníčkový televízny seriál A je to!

Ďalšou časťou podujatia bolo čítanie niekoľkých ukážok z tvorby Ivana Štrpku. Gymnazisti si ich vypočuli v podaní samotného autora. Ukážky čítal zo zbierky Majster Mu a ženské hlasy, vydanej v roku 1997 a zo zbierky Tristan tára z roku 1971, k týmto ukážkam podal i zaujímavý výklad, za akých okolností vznikali básne a prečo je v nich všetko naopak, dolu hlavou a hore nohami.

Poslednou časťou stretnutia bolo čítanie ukážok z radov študentov. Po počiatočnom okúňaní sa, predsa len 9 odvážlivcov (Elena Kollárová, Katarína Miklošová, Gabriel Okasa, Lenka Miklošovičová, Dominika Chocholáčková, Veronika Baranovičová, Martin Mrva, Martina Krištofová a 1 anonymná autorka) nabralo odvahu a prítomných zoznámili so svojou tvorbou. Čítali sa básne lyrické, epické, medzi ktorými boli i tie rytmické. Nezaostávali poviedky, úvahy i eseje. Hodnotiť bolo čo. A práve tejto úlohy sa ujal Ivan Štrpka. Jeho slová boli adresné, povzbudivé, plné porozumenia, bolo cítiť, že ani jeden príspevok neodsunul do úzadia. Ako šéfredaktor časopisu Romboid rozdával cenné nápady a rady, ktoré sú také dôležité pre začínajúceho autora, ak svoje práce chce i uverejniť. Ivan Štrpka zotrval s pozornými poslucháčmi cca 90 minút, študenti si ho vyhľadali aj po oficiálnom skončení a neformálne besedovali.