Medzinárodná poézia v Patrase

Medzinárodný festival poézie v Patrase 2023 / The Patras International Poetry Festival 2023 otvára svoje brány 7. septembra

 

Šiesty ročník úspešného medzinárodného festivalu prichádza s mottom „Invisible People/Invisible Thoughts (Neviditeľní ľudia/Neviditeľné myšlienky)“ a privíta 50 básnikov z rôznych krajín sveta.

Inovácia tohtoročného festivalu spočíva v zaradení troch veľmi zaujímavých umeleckých projektov, ktoré sa budú realizovať od 4. do 14. septembra, pričom hlavná časť podujatia, ktorá sa týka poézie, bude prebiehať od 7. do 10. septembra.

Medzi podujatia spojené s festivalom, na ktorých sa zúčastnia významní hostia, medzinárodne uznávaní akademici, spisovatelia a predstavitelia kultúrnych organizácií, patria okrem iného čítania poézie na rôznych miestach, prehliadky významných regionálnych atrakcií, hudobné večery, ale aj paralelné akcie, akými sú Ulička poézie s výstavou na centrálnej pešej ulici mesta s transparentmi zúčastnených básnikov a ich básní, či projekt Meet Poetry s rozhovormi básnikov, kritikov a vydavateľov. Básne účastníkov budú zaradené do dvojjazyčnej Antológie 6. medzinárodného festivalu poézie Patras.

Na festivale mali vystúpiť s podporou Slovenského literárneho centra a Veľvyslanectva SR v Aténach aj dve významné slovenské poetky Mila Haugová Zuzana Husárová, ktoré však museli svoju účasť na poslednú chvíľu zrušiť v súvislosti so zdravotnými a logistickými problémami.