Michal Hvorecký v Lipsku

Moja cesta po krásnych nezávislých nemeckých kníhkupectvách pokračovala 4. júla 2023 v lipskom Rotor Books, ktorý sa nachádza blízko centra mesta. Rotor sa už päť rokov nezameriava na kvantitu, ale na kvalitu knižného výberu, s dôrazom na súčasnú literatúru, ako aj filozofiu či feminizmus. Diváci sú zjavne zvyknutí na čítania, prekvapilo ma totiž, koľko ľudí prišlo na podujatie. Je to ťažisko dramaturgie tohto sympatického kníhkupectva. Moderovala prekladateľka Stefanie Bose, ktorá sa intenzívne sa venuje kultúrnej výmene.

5. júla som o 19:00 vystúpil na tamojšej univerzite na Slavistickom inštitúte ako súčasť seminára na magisterskom štúdiu so zameraním na český jazyk, ktorý vedie Dr. Matteo Colombi. Tentoraz si urobili výnimočný semester venovaný slovenskému jazyku, literatúre a kultúre. Študentstvo si na mňa pripravilo ozaj náročné a podnetné otázky, ktoré sa týkali kultúrnych dejín, vzťahov medzi nemeckým a slovenským národom, ako aj mojej tvorby či aktuálnej slovenskej literatúry všeobecne. Rozprúdila sa živá a polemická diskusia, pri ktorej sa spoločné témy a diskurzy rozoberali aj z poľského či českého hľadiska.

Moje zvláštne poďakovanie za oba lipské dni patrí Stefanie Bose a Marie Cermann, ktoré vynaložili veľa úsilia, aby sa podujatia mohli uskutočniť. Moju cestu do Lipska podporilo Slovenské literárne centrum.

Michal Hvorecký