Na Slovensku vznikol Veľký román

V stredu 27. novembra prezentovali tvorcovia najnovší titul vydavateľstva Zum Zum Production v bratislavskom Artfore. Veľký román napísal Peter Gärtner.  

Na Kozej sa stretli priaznivci literatúry a fanúšikovia tvorby Petra Gärtnera. Rodák z Bytče sa po vyštudovaní scenáristiky a dramaturgie na VŠMU venoval bábkovému divadlu. Na základe jeho predstavenia pre deti vznikla kniha O čertovi Kolofónovi. V roku 2017 ju vydalo práve Zum Zum Production pod vedením Zuzany Dušičkovej. Titul Veľký román je 14. knihou, ktorá patrí pod túto značku. 

Moderátorka Soňa Uriková na úvod prečítala úryvok o takmer mafiánskych praktikách Ernesta, vydavateľa vystupujúceho v tejto knihe. Na záver neopakovateľným spôsobom čítal prvú kapitolu knihy sám autor a ukázal tak, že anotácia knihy neklame a čitateľov čaká zábavná jazda. Alebo nie? Kniha "klame telom", ako sa zhodli všetci traja diskutujúci - moderátorka, autor aj vydavateľka. Podľa anotácie je o mladom spisovateľovi Martinovi Komínkovi, ktorý je dlhé roky odporcom grantového systému, keď však sám dostane podporu od Literárneho inštitútu na napísanie knihy, začne sa jeho strastiplná cesta za literárnym úspechom. Podľa autorových slov v ňom námet driemal takmer dvadsať rokov - odvtedy, kdé prvý raz ako trinásťročný prečítal Sto rokov samoty. Samotný Veľký román napísal vraj za dva mesiace. 

Multižánrová kniha je plná odkazov a hier s čitateľom a do sveta ju účastníci prezentácie vypustili prajnými slovami a výzvou smerovanou na divákov, aby sa im kniha páčila, dobre čítala, a najmä aby ju šírili ďalej. Hashtag Veľký román. 

Titulná fotografia: Peter Gärtner číta úryvok zo svojej knihy. Fotil Juraj Bartoš.