Nezvestný: posledný román-autobiografia Dušana Mitanu

Prezentácia titulu o autentickom svedectve o procese premeny na pozadí prudkých spoločenských zmien bola spojená so spomienkou na autora.

V nedeľu 24. novembra sa v Klariskách v Bratislave uskutočnilo spomienkovo - literárne podujatie. Bolo otváracím programom festivalu Autoriáda + Dni slovenskej literatúry 2019, ktorý sa koná celý týždeň a vyvrcholí v sobotu 30. novembra celodenným programomv Novej Cvernovke. Viac informácií nájdete v tomto článku.

Dušan Mitana nás opustil 22. mája tohto roku a preto sa nedožil uvedenia knihy Nezvestný. Je románom aj autobiografiou zároveň, ako sa píše aj v úryvku na webe vydavateľstva KK Bagala „Cítim sa ako pacient, ktorý chce vydať autentické svedectvo o svojej nemoci a zároveň som spisovateľ, ktorý začína písať poslednú časť svojich pamätí – svedectvo o procese premeny až vo chvíli, keď pamäť stráca. „Žiť sa dá len autobiograficky,“ napísal môj kolega a priateľ Ivan Kadlečík a ja s ním, samozrejme, súhlasím. Ale písať autobiografiu je možné aj spoluprácou autora s čitateľmi, novinármi, kritikmi, ktorí autorovi kladú rôzne otázky a on na ne odpovedá. Z viacerých rozhovorov, ktoré sa prelínajú s textami z iných žánrov, si čitateľ môže poskladať životný príbeh autora, ktorý píše román-koláž a každý čitateľ, kladúci otázky, sa stáva zároveň jednou postavou príbehu. (Rozprávač, Autor, Protagonista)“.

Po oficiálnom otvorení festivalu riaditeľkou Literárneho informačného centra Miroslavou Vallovou nasledoval príhovor Ivana Štrpku, ktorý si spomínal na zážitky s priateľom, na jeho tvorivého ducha i nezvyčajný prístup k písaniu. Úryvok z knihy Nezvestný prečítal Ján Mistrík, rozhovor s Dušanom Mitanom zase Alfréd Swan. Ten zároveň prečítal zoznam všetkých kníh, ktoré autorovi vyšli, či už v origináli alebo prekladoch. Celé podujatie zneli pomedzi jednotlivé časti skladby pre organ, hrala na ňom Soňa Tomlyová. Na záver divákom za účasť poďakovala manželka Dušana Mitanu Eva Mitanová. Večerom sprevádzal vydavateľ Koloman Kertész Bagala. Video z nedeľného podujatia, ktoré bolo vysielané naživo, nájdete na Facebooku

 

 

  • Nezvestný: posledný román-autobiografia Dušana Mitanu - 0
  • Nezvestný: posledný román-autobiografia Dušana Mitanu - 1
  • Nezvestný: posledný román-autobiografia Dušana Mitanu - 2
  • Nezvestný: posledný román-autobiografia Dušana Mitanu - 3
  • Nezvestný: posledný román-autobiografia Dušana Mitanu - 4