Milí priatelia! Kuchárske knihy sú fenoménom. Majú dlhú tradíciu a popri Svätom písme sú najdôležitejšími učebnicami vnútorného pokoja človeka. Mám ich desiatky. Niektoré som dostal, iné som zdedil a zopár som kúpil. Nevarím podľa nich, len sa v nich kochám, listujem v nich, obzerám ilustrácie, čítam návody, recepty, zlepšováky, preverujem a konfrontujem overené postupy. Koľko fantázie, zručností a skúseností ľudia venujú ukájaniu hladu sofistikovaným spôsobom. Mám pocit, že kuchárskych kníh je viac ako zbierok poézie. Medzi moje najobľúbenejšie kuchárky patrí sv. Hildegarda, mníška a lekárka zo stredoveku. Jej Liečebná kuchárka je skvost! Aktuálne vydanie je komentované dvomi nemeckými lekármi. To, čo Hildegarda o jedle zistila pred stovkami rokov, potvrdzujú aj dnešné dietologické výskumy. Niektoré veci sú samozrejme prežité. Hildegarda neodporúča jesť pór, pretože jeho falický tvar spôsobuje u mužov i žien prehnanú sexuálnu žiadostivosť a okrem toho sa zle trávi. Oproti póru velebí feniklový čaj, ktorý je liekom na všetko. Víno odporúča piť riedené, neriedené len v malých dávkach počas choroby. O víne a hrozne píše, že je v ňom oheň. Keď sa pozrieme na vysušené drevo viniča, vidíme, akú šialenú silu majú hroznové bobule, že vysávajú všetku energiu zo zeme. Potom ma oslovujú kuchárske knihy z päťdesiatych rokov. Zvlášť kniha Varíme chutne, zdravo a hospodárne je perfektne vystavaná. Táto kniha nás naučí, ako pripraviť výdatné pohostenie pre dvanásť ľudí, aj keď máte v komore prázdno. Na rozdiel od moderných kuchárskych kníh, ktoré lákajú obrázkami a v receptoch polovicu postupu zataja, tu máte všetko do detailu popísané. Aj to, ako urobiť džem alebo poriadne moravské koláče, bábovky, buchty, ale aj husacie prsia na smotane či hovädzí guláš so zeleninou. Veľký rešpekt dobrým kuchárskym knihám, sú totiž filozofickou literatúrou žalúdka!