Pozývame na Svět knihy Praha 2011

17. ročník Medzinárodného knižného veľtrhu Svět knihy sa bude konať od 12. – 15. mája 2011 opäť v priestoroch Priemyslového paláca a v Křižíkových pavilónoch na Výstavišti v pražských Holešoviciach. Hlavnou témou veľtrhu je literatúra arabského sveta. Čestným hostom je Kráľovstvo Saudskej Arábie. Výber Kráľovstva Saudskej Arábie ako čestného hosťa na tohtoročnom pražskom veľtrhu je pre návštevníkov veľtrhu jedinečnou príležitosťou zúčastniť sa mnohých kultúrných akcií, programov a aktivít, ako aj prezrieť si nové knižné publikácie.

LIC opäť organizuje reprezentačný národný stánok v strednej hale, číslo S 114, s rozlohu 60 m2, kde bude vystavených vyše 500 titulov z produkcie 40 slovenských vydavateľstiev. Aj tento rok sme pripravili zaujímavé sprievodné akcie:

 

12. mája – stánok Literárneho informačného centra S 114

14,00 – Don´t Touch

Prezentácia antológie desiatich slovenských autoriek v arabskom preklade za účasti autorky Veroniky Šikulovej, prekladateľa Khalida Biltagiho a vydavateľov Khaleda Abbasa  a Ahmeda Ibrahima zo Sphinx Agency.

Moderuje Ina Martinová.

15,00 – Akí Arabi vlastne sú?

Za posledné roky sme si zvykli chodiť na dovolenky do Egypta, Tuniska, Maroka či Emirátov. Stretávame sa s inou kultúrou, inými zvykmi, inými pohľadmi na rovnaké veci a inými predstavami o živote. Aj keď sú Arabi rovno za dverami a sú našim ,,susedom“, mnohé veci nás zarazia, prekvapia, nad niektorými sa pousmejeme a niečo nepochopíme. Emíre Khidayer predstaví svoje knihy ,,Arabský svet – iná planéta? a ,,Život po arabsky“, kde zobrazila reálnu podstatu arabských spoločností v jazyku zrozumiteľnom európskemu čitatelovi.                                                                

Moderuje Marta Bábiková.

16,00 – koktail

 

13. mája – sála Balkón

15,00 –  ...čo si najviac ceníme

Čítajú laureáti slovenských literárnych cien za rok 2010. Košický rodák, finalista literárnej ceny Anasoft Litera 2010 Dušan Šimko, sa vo svojej novele Japonský diván pokúša, podľa vlastných slov, vyjadriť naše  ,stredoeurópske' zneistenie zoči-voči modernej východoázijskej spoločnosti.  Veronika Šikulová, laureátka Bibliotéky v roku 2010 a finalistka literárnej ceny Anasoft Litera 2010 predstaví svoju najnovšiu knihu Miesta v sieti.                                           

Moderuje Daniela Humajová.
 

14. mája – Literární sál

10,00 –  ...čo si najviac ceníme

Čítajú laureáti slovenských literárnych cien za rok 2010. Moderný klasik slovenskej literatúry Pavel Vilikovský, laureát Ceny Klubu nezávislých spisovateľov Slovenska za rok 2010,predstaví svoje posledné dva romány. Márius Kopcsay, laureát Ceny obce spisovateľov Slovenska za rok 2010, potvrdzuje svoj jedinečný štýl a zmysel pre humor aj vo svojich najnovších textoch.                                  

Moderuje Alexander Halvoník.

14. mája – stánok Literárneho informačného centra S 114

16,00 – 90 rokov Krás Slovenska

Vydavateľstvo Dajama a Literárne informačné centrum pozývajú na vernisáž výstavy 90 rokov Krás Slovenska. Výstava zachytáva históriu najstaršieho kontinuálne vychádzajúceho časopisu na Slovensku, ktorý sa v prvých rokoch venoval prírodným opisom zaujímavých lokalít v celej československej republike.                                                                                        

Moderuje Daniel Kolár.

 

Účasť na tomto veľtrhu je každoročne hodnotená ako veľmi úspešná. O slovenské knihy a ich nákup je tradične obrovský záujem hlavne z radov laických návštevníkov.

Viac informácií na: http://www.bookworld.cz/cz/menu/uvodni-informace/

 

 Program na stiahnutie 
   (formát PDF - 165 kB)