Pozývame na Svět knihy Praha 2014

V tomto roku v čase od 15. do 18. mája oslávi Medzinárodný knižný veľtrh Svět knihy jubilejný 20. ročník. Veľtrh sa bude opäť konať v Priemyslovom paláci a v Křížikových pavilónoch na Výstavišti v Holešoviciach.

  • Hlavné témy veľtrhu sú:
  • Čteme jedním dechem II-Fantasy a Sci-fi
  • Kolik podob má kniha?
  • Odraz historie v literatuře

Čestným hostím je Maďarsko. Výber Maďarska ako čestného hosťa na tohtoročnom pražskom veľtrhu je pre návštěvníkov veľtrhu jedinečnou príležitosťou zúčastniť sa mnohých kulturných akcií, programov a aktivit, ako aj prezrieť si nové knižné publikácie.

LIC opäť organizuje reprezentačný národný stánok v strednej hale, číslo S 116, s rozlohu 60 m2, kde bude vystavených  vyše 500 titulov z produkcie 45 slovenských vydavateľstiev. Aj tento rok sme pripravili zaujímavé sprievodné akcie.

Štvrtok 15. máj 2014

15.00   Predstavenie najnovších prekladov slovenskej literatúry do češtiny
Stredná hala S 116 - Stánok LIC
Českí vydavatelia predstavia preklady diel Jána Roznera, Petry Nagyovej-Džerengovej a Jozefa Leikerta.

16.00   Slávnostné otvorenie výstavy Lucie Gardin
Autorský sál – Pravé křídlo
Tváre slovenskej literatúry II. Autorská výstava najnovších portrétov súčasných slovenských spisovateľov pohľadom významnej slovensko-talianskej fotografky Lucie Gardin.

kokteil

 

Piatok 16. mája 2014 

14.30   Predstavenie knihy poetky Dany Podrackej Persona
PEN klubovna – Pravé křídlo (balkón vpravo)
V prekladoch českého básnika Milana Hrabala práve vyšla kniha básní významnej slovenskej poetky Dany Podrackej. O jej poetickom myslení, metaforike a súčasnom stave písania sa s ňou porozpráva básnik a prekladateľ Milan Hrabal. Knihu ilustrovala Jiřina Babická-Morasten.

18.00   Predstavenie knihy básní Dany Podrackej Persona v rámci cyklu „Svět knihy v Salmovské“
Salmovská literární kavárna (Salmovská 16, Praha 2)
Živý rozhovor o najnovšej tvorbe bude so slovenskou poetkou Danou Podrackou v literárnej kaviarni viesť básnik a prekladateľ Milan Hrabal.

 

Sobota 17. máj 2014

12.30   O práve a morálke vtedy a dnes debata o stále aktuálnych témach právnej filozofie.
Stredná hala S 116 - Stánok LIC
O význame kľúčových diel právnej filozofie sa zhovárajú editori edície Exempla iuris, teoretici práva Alexander Bröstl a Pavel Holländer. Moderuje právnik a publicista Tomáš Němeček.

14.00   Vlastnými slovami – stretnutie so slovenským prozaikom Pavlom Vilikovským
Literární sál
Český publicista Jan Němec predstaví slovenského prozaika Pavla Vilikovského a český preklad jeho knihy Pes na cestě v rozhovore o literatúre, filozofujúcom písaní a najnovšej autorovej tvorbe.

15.00   Gustáv Murín: Slovenská mafie v Praze 
Stredná hala S 116 - Stánok LIC
Kniha Slovenská mafie v Praze je siedmou knihou literatúry faktu na tému slovenskej mafie. Autor knihy Gustáv Murín a herec Marek Vašut stručne zmapujú „československé bratstvo“ v podsvetí.

16.00   Filozof v meste. Stretnutie so slovenským filozofom Miroslavom Marcellim
Literární kavárna
Český publicista Petr Fischer sa bude so slovenským filozofom a prekladateľom Miroslavom Marcellim zhovárať nielen o filozofii v meste, ale aj o meste vo filozofii a iných podnetných témach.

18.00   Na druhej strane. Stretnutie so slovenským prozaikom Pavlom Rankovom
Literární sál
Slovenský autor Pavol Rankov číta zo svojej prekvapivej novej zbierky poviedok Na druhej strane (Artforum 2013). Vo vydavateľstve Host vyšli v češtine jeho knihy Stalo sa prvého septembra (2010) a Matky (2013). S autorom sa bude zhovárať prekladateľ Miroslav Zelinský.

 

Viac informácií na: http://www.svetknihy.cz