Prvá beseda ceny René 2019 sa konala v Považskej Bystrici

Aj v treťom ročníku sa autori a autorky predstavia na zapojených školách. 

Cena René - Anasoft litera gymnazistov prináša nielen špecifickú súťaž, v ktorej vyberajú stredoškoláci z celého Slovenska najlepšiu z pätice nominovaných kníh, ale zároveň na každej zapojenej škole sprostredkuje stretnutie s autorom alebo autorkou, ktorí tieto knihy napísali. Vo štvrtok 3. októbra autor knihy Ako som vozil Nórov Ondrej Sokol navštívil považskobystrické gymnázium na Školskej ulici. Besedu som moderovala ja, ale veľkou pomocou bol aj pedagóg Jozef Šujak či otázky samotných študentov. Rozprávanie o tejto knihe blogov sa dá rozdeliť na dve časti - na diskusiu o obsahu a autorových zážitkoch a na otázky s literárnou tematikou o forme, editovaní či o zákulisí vydávania kníh na Slovensku. Nakoniec sa všetky témy premiešali a účastníci sa dozvedeli napríklad o najdojemnejšom autorovom zážitku, ktorý zažil počas svojej profesionálnej kariéry, či o pripravovanej novinke Ako som vozil Nórov 2, ktorá je v týchto chvíľach už v tlačiarni.  

Prečítajte si niekoľko postrehov účastníkov tejto besedy.

"Beseda bola pre mňa zaujímavá. Chcela by som navštíviť tieto severské krajiny ako je Nórsko, Fínsko, prípadne Island alebo Dánsko. Pán Sokol bol veľmi príjemný a milý, aj keď sa mi zdalo, že bol pomerne zaskočený z toho, že vôbec napísal knihu, ktorá zaujíma tak veľa ľudí. Bolo fajn, že nám porozprával aj príbehy, ktoré v knihe nenájdeme. Atmosféra počas celej besedy bola veľmi uvoľnená, pán Sokol neodpovedal nasilu, práve naopak, celé to bolo také spontánne a fajn. Ďakujem, že som sa mohla zúčastniť."
Adela Vokounová

"Besedu som opäť, ako aj minulý rok, vnímal pozitívne. Vždy je zaujímavé počuť informácie o knihe priamo od autora. Ako plusy hodnotím prístup autora, ktorý celú dobu na mňa pôsobil veľmi priateľsky a uvoľnene. Ďalej taktiež obsah celej besedy, ktorá ma dokázala rozosmiať, ale nechala vo mne aj pár zaujímavých vecí (informácia o počte výtlačkov napr.). Ďalej musím povedať, že pán Sokol vyzerá ako veľmi dobrý človek, s ktorým musí byť zaujímavé tráviť voľný čas. Jediný mínus besedy pre mňa je, že som musel odísť skôr."
Adam Jakubík

"Beseda bola veľmi fajn, autor povedal aj o zákulisí knihy, ktoré by sme sa inak nedozvedeli. Pán Sokol bol trochu tichší, ale o to lepšie, skromnejšie a dôveryhodne vyzeral."
Katarína Rezáková

"Beseda bola nad moje očakávania. Páčilo sa mi, že sa hovorilo práve o tejto knihe, lebo bola napísaná podľa skutočných udalostí a z veľmi zaujímavého prostredia. Pán Sokol je veľmi príjemný a sympatický človek. Naozaj veľmi príjemná spoločnosť, ktorej som bola rada súčasťou."
Lea Staňová

"Som rada, že som mala možnosť zúčastniť sa besedy a priamo sa stretnúť s autorom. Dozvedeli sme sa o procese jeho tvorby aj o ďalších zážitkoch z Nórska. Prekvapil ma svojou skromnosťou a bolo vidno, že úspech knihy mu nestúpol do hlavy."
Barbora Halmesová

 

  • Prvá beseda ceny René 2019 sa konala v Považskej Bystrici - 0
  • Prvá beseda ceny René 2019 sa konala v Považskej Bystrici - 1
  • Prvá beseda ceny René 2019 sa konala v Považskej Bystrici - 2
  • Prvá beseda ceny René 2019 sa konala v Považskej Bystrici - 3