Slovenské knihy v Thessalonikách

V čase od 5. do 8. mája 2011 sa uskutočnil vo výstavnom komplexe Helexpo na ploche približne 5000 m2 medzinárodný knižný veľtrh v Thessalonikách. Predstavilo sa na ňom vyše 200 vystavovateľov z Grécka aj z celého sveta. Osobitná pozornosť patrila krajinám a literatúre Stredného východu, pre ne bol vyhradený veľký časový priestor a prebehlo tu množstvo zaujímavých autorských čítaní, prezentácií a diskusií.

Literárne informačné centrum v roku 2011 už po siedmy raz pripravilo národnú expozíciu Slovenskej republiky v hale 13, v stánku s číslom 56B. Na ploche 9 m2 tu 20 našich vydavateľstiev vystavovalo približne 100 knižných titulov reprezentujúcich súčasnú slovenskú knižnú produkciu. Záujem verejnosti bol najmä o publikácie o krajine, ale aj o divadlo, detské knihy a súčasnú literatúru, viacerí návštevníci sa dožadovali učebníc slovenčiny a pýtali sa, kde by si mohli kúpiť  slovenské knihy v Grécku.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi knižný veľtrh v Thessalonikách zaznamenal toho roku veľký kvalitatívny posun k lepšiemu, pokiaľ ide napríklad o priestorové riešenie hál, organizáciu diskusných fór, literárnych kaviarní, počet sprievodných podujatí a pozvaných autorov, výzdobu – a nadobúda tak význam a atmosféru ostatných dôležitých medzinárodných knižných veľtrhov v Európe. Opäť sa potvrdilo, že prítomnosť Slovenska na MKV v Thessalonikách je dôležitou súčasťou propagácie našej literatúry v juhoeurópskom priestore a že naše knihy tu návštevníkom majú čo ponúknuť a o diela súčasných slovenských autorov majú záujem aj grécki vydavatelia.

(dh)