Stretnutie s autorkou Soňou Bulbeck

24. júla sa v priestoroch bratislavskej Mestskej knižnice uskutočnilo stretnutie so slovenskou autorkou Soňou Bulbeck, na ktorom bola predstavená jej najnovšia kniha Púštne srdce. Akcia sa uskutočnila pod záštitou projektu Čítajme slovenskú literatúru, ktorý finančne podporil Fond na podporu umenia. Podujatie moderovala Zuzana Liptáková.

Akcia prebiehala formou diskusie, na ktorej autorka rozprávala o živote v Saudskej Arábii, kde žila šesť rokov. Zaspomínala si, aký problém bol zohnať spoľahlivé informácie o živote cudzincov v Rijáde a aký veľký kultúrny šok to pre ňu bol, keď sa tam aj s manželom presťahovala. Slovákov v Saudskej Arábii žije veľmi málo, väčšinu tvoria letušky a zdravotné sestry. Slovensko, na rozdiel od Čiech, nemá v Rijáde ani veľvyslanectvo.

Napriek prvotnému šoku Bulbeck rozprávala o živote v Rijáde skôr pozitívne. Saudská Arábia je síce najkonzervatívnejšia krajina Arabského polostrova, ale jej obyvatelia sú veľmi milí a pohostinní. Autorku tiež neobišlo nosenie čiernej abáje, ktorá vraj vôbec nie je taká obmedzujúca, ako si my na Západe predstavujeme. Bulbeck poznamenala, že mnohé veci, o ktorých si západniari myslia, že saudské ženy obmedzujú, v skutočnosti ani nevnímajú, dokonca niektoré vylepšenia zo Západu považujú za zbytočné.

Autorka si tiež zaspomínala na svoje spisovateľské začiatky. Ešte pred knižkami mala blog, na ktorom uverejňovala svoje zážitky. Po viac než roku jej blog objavili ľudia z ambasády a keďže na ňom nepísala iba pozitívne články, bolo jej odporúčané, aby svoju stránku zmazala. To ju priviedlo k písaniu kníh a dnes ich má na konte už niekoľko. Púštne srdce je jej najnovšia.