Úspešný Frankfurt 2002

Šesť dní - od 9. do 14. októbra - trval tohtoročný, v poradí už 54. medzinárodný knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom. Zúčastnilo sa na ňom približne 8000 vystavovateľov z viac ako 100 krajín sveta. Čestným hosťom tohoročného veľtrhu bola Litva, ktorá mala svoju reprezentačnú expozíciu v hale 5.0 a v pavilóne 1. Litovská expozícia bola okrem knižných expozícií spestrená príjemnou atmosférou početných literárnych stretnutí s autormi.
           Národná expozícia Slovenskej republiky, ktorú aj tento rok pripravilo Literárne informačné centrum, bola na prízemí haly 5 - D 944. Na rozlohe 60 m2 tu bola vystavená produkcia 48 slovenských vydavateľstiev - takmer 560 titulov. Stánok bol aj v tomto roku v atypickom prevedení, ktoré realizovala firma Pragoexpo.

           Dominovala tu produkcia reprezentačných kníh viacerých vydavateľstiev (vydavateľstvo Matice Slovenskej, AB-Art press, Knižné centrum, Média Svatava) ako aj tituly Literárneho informačného centra. Ďalšie panely v stánku prezentovali pôvodnú slovenskú beletristickú tvorbu, detské knihy, odbornú a umeleckú literatúru, teatrologické tituly, učebnice, slovníky a encyklopedickú literatúru, preklady, hobby knižky, vlastivedných sprievodcov a mapové publikácie. Osobitná časť bola vyhradená knihám náboženských vydavateľstiev a publikáciám Bienále ilustrácií Bratislava.
           Naša národná expozícia bola v susedstve národnej expozície Grécka, Litvy a Poľska.
           V hale 5 a 3 boli umiestnené ďalšie individuálne stánky slovenských vydavateľov (Ikar) a tlačiarov, resp. tlačiarenských agentúr (Grafobal Group, Neografia, Východoslovenské tlačiarne).
           Slovenská expozícia bola vyzdobená fotografiami slovenských spisovateľov z tvorby Tibora Huszára a atraktívnymi plagátmi z produkcie vydavateľstva Prístrojová technika- Albert Marenčin.
           Vydavatelia, ktorý stánok používali ako svoju základňu a miesto na stretnutia a rokovania so zahraničnými partnermi, sa stánku a celom prostredí vyjadrovali veľmi pochvalne ako o vysoko reprezentatívnej expozícií. Tak isto oceňovali ochotu, občerstvenie, dispečerské služby a všestrannú pomoc našich pracovníkov v stánku.
           Priestory národného stánku navštívili a využívali na rokovania zástupcovia vyše 20 slovenských vydavateľstiev a tlačiarov. Na obchodné rokovania najviac využívali slovenský stánok pracovníci vydavateľstva Príroda, Media Trade SPN, Mladé letá, vydavateľstva Junior, Knižné centrum, Lúč, Dobrá kniha, Q 111, Alfa konti a Dajama. Sústreďovali sa tu aj vydavateľskí pracovníci a literárny agenti, ktorí do Frankfurtu prišli autobusom Združenia slov. vydavateľov a kníhkupcov a autobusom agentúry Kral, ako aj ďalší slovenskí návštevníci veľtrhu.
           Medzi návštevníkmi stánku treba spomenúť dr. Kalinovú, riaditeľku veľtrhu Svět knihy Praha, majiteľov či riaditeľov zahraničných vydavateľstiev, a ďalších profesionálov v oblasti knižnej kultúry a vydavateľského života. Expozíciu navštívil aj veľvyslanec SR pre pobočku slovenského veľvyslanectva v Bonne p. Ivan Horský.
           Prebehli tu rokovania so zástupkyňou Salon du Livre v Paríži, ktorá nás oboznámila s možnosťami národnej prezentácie na tomto knižnom veľtrhu v roku 2003.
           Mali sme tiež stretnutia s významnými zahraničnými vydavateľmi a profesionálmi z oblasti knižnej kultúry (Otto Sagner, Ladislav Bolchazy, Doris Müller). Pánovi Ottovi Sagnerovi sme venovali viaceré publikácie z produkcie LIC. 
           Akcia - prezentačný blok sa konala v priestoroch národného stánku dňa 10. októbra, v rámci ktorého bol predstavený Album slovenských spisovateľov v nemeckej verzií, 2.diel, ktorý vydalo Literárne informačné centrum, najnovšia produkcia vydavateľstva Dajama a kniha Tri mestá z vydavateľstva Q 111.
           Celé podujatie bolo ukončené divadelným vystúpením Erby theater z Mnichova a malým koktailom. Pozvanie na prezentáciu prijali početní slovenskí a zahraniční vydavatelia a hostia.
           Knihy sme po skončení veľtrhu odovzdali pobočke slovenského veľvyslanectva SR v Bonne, ktorá pripravila rozdeľovník pre potreby Slovenského inštitútu v Berlíne a katedry slavistiky v Kolíne nad Rýnom.
           Celkove možno našu účasť hodnotiť úspešne. Treba vyzdvihnúť nové reprezentatívne prevedenie expozície, ktoré je jedným z predpokladov úspešného prezentovania národnej knižnej kultúry. V budúcom roku by bolo vhodné expozíciu rozšíriť, nakoľko kapacitne bola v tomto roku nedostačujúca. Predstavili sme nové tituly, ako aj zaujímavé knihy z minulých rokov. Poskytli sme vydavateľom priestor na rokovania a odborným i bežným návštevníkom informácie o vydavateľskej produkcii na Slovensku.

 

Miroslava Bilačičová, odd. MKV