Vďaka čitateľom

Je mojou milou povinnosťou poďakovať všetkým čitateľkám a čitateľom, ktorí si našli čas a predovšetkým chuť hlasovať v našej ankete Kniha roka 2019. Váš záujem veľmi potešil celý tím ľudí, ktorí anketu pripravovali. Rovnako potešil váš výber víťazných titulov.

V jubilejnom 30. ročníku časopisu sme vám ponúkli vynovenú anketu: zmenu jej štatútu si vyžiadala doba. Môjmu predchodcovi, Radoslavovi Passiovi, ktorý nový štatút vytvoril, sa podarilo spolu s ďalšími členmi nominačného zboru ponúknuť na hlasovanie kolekciu titulov rôznych žánrov, o ktoré prejavila živý záujem aj čitateľská verejnosť.

V literárnych a knižných cenách sa len málokedy spoja názory poroty s vkusom čitateľov.     

O to sú cennejšie výsledky tejto čitateľskej ankety: váš názor nás nesmierne zaujíma a inšpiruje.

Keď sa na stránkach Knižnej revue usilujeme prinášať netriviálne čítanie o nových knihách, objavujeme nové tituly spolu s vami a pre vás.

Literárne informačné centrum, ktoré anketu Kniha roka 2019 organizuje, pôvodne plánovalo slávnostné vyhlásenie tohtoročných víťazov. Malo to byť spoločenské podujatie, ktoré by pritiahlo pozornosť širšej verejnosti. Pandémia rozhodla inak. Ale iba dočasne.

Keď pominie, veľmi radi zorganizujeme stretnutie čitateľov s autormi, ktorých knihy považujú za také zaujímavé, aby za ne hlasovali aj v čase koronavírusu. A možno práve povaha doby, ktorú v týchto dňoch prežívame, sa podpísala aj pod výsledok ankety: čítame pozornejšie, máme na neho viac času, ideme po zmysle a kvalite.

Gratulujem víťazom ankety Kniha roka 2019: historikovi Jakubovi Drábikovi, literárnej vedkyni a poetke Eve Urbanovej a výtvarníčke Radke Čabrádi Tvrdoňovej.7

Knihe Fašizmus sme sa venovali vo februárovom čísle 2/2020, viac o knihe Jeleňatý a Kravatý prinesie májové číslo Knižnej revue 5/2020.

Vďaka za vašu priazeň, milé čitateľky a milí čitatelia.

 

Tina Čorná, šéfredaktorka Knižnej revue