Vychádza marcová Knižná revue!

Na obálke marcovej Knižnej revue je dielo Erika Šilleho s názvom Smutná generácia.

V marcovej Knižnej revue sme sa podrobnejšie pozreli na knižné novinky od Svetlany Žuchovej a Kataríny Vargovej. Svoje novely Dni matiekSeverné more napísali po desaťročnej tvorivej pauze a spája ich úzkosť a strach rozprávačiek uprostred rodinných či partnerských vzťahov. Treťou zástupkyňou pôvodnej ženskej prózy je Jana Varcholová s debutovou poviedkovou zbierkou Len trochu v poriadku.

Uvažujeme aj nad knihami publicistických textov dvoch generačných spolupútnikov Martina Bútoru a Martina Porubjaka a z nového podcastu pre vás vyberáme rozprávanie Evy Urbanovej o poetike haiku a jeho slovenských variantoch.

Z prekladových noviniek píšeme o autobiografickej próze Udalosť/ Mladý muž francúzskej nobelistky Annie Ernaux, alegorickom románe Kentaur v záhrade brazílskeho spisovateľa Moacyra Scliara alebo o knihe Michaila Zygara Vojna a trest, ktorá vznikla ako jeho reakcia na ruský útok voči svojmu susedovi. Daniel Domorák rozoberá netradičný esejistický cestopis W. G. Sebalda Prstence Saturna o tragickej povahe dejinných udalostí, o možnostiach poznania, ale hlavne o deštrukcii, smrti a zániku.

A k tomu veľa poézie, detskej literatúry a faktov...

Príjemné čítanie!