Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou

Najviac ocenení si odniesli spisovateľ trilerov Jozef Karika a gastroenterológ Ladislav Kužela. Cenu literárnej kritiky, Zlaté pero 2023, získala Michaela Rosová za knihu Dar.

V utorok 21. mája 2024 udelilo vydavateľstvo IKAR na slávnostnom vyhlásení výročných cien za rok 2023 – Ikariáda – šestnásť Zlatých kníh, sedem Platinových kníh a cenu odbornej poroty Zlaté pero. Tentoraz sa ceny odovzdávali v dvoch kategóriách – beletria a populárno-náučná literatúra.

Na udelenie Zlatej knihy bolo potrebné dosiahnuť viac ako 7 000 predaných kusov v prípade populárno-náučnej publikácie a viac ako 10 000 kusov v prípade beletrie. Aby autor získal Platinové ocenenie, museli byť predaje jeho titulu vyššie ako 15 000 kusov v prípade populárno-náučnej publikácie a viac ako 20 000 kusov pri beletrii. Štyri ocenenia (3× Zlato a 1× Platinu) získal úspešný slovenský autor trilerov Jozef Karika. Tri ocenenia si odniesol uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela za svoje publikácie o zdravom trávení, na ktorých sa podieľal spoločne so Zuzanou Čižmárikovou a Martinou Kuželovou.

Okrem nich si dva kovy odniesli aj autor bestsellerov Jozef Banáš, najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková a autor detektívnych románov Peter Šloser. Medzi ocenenými boli aj Martin Pyco Rausch, Zdena Studenková, Iveta Henzelyová, Jana Pronská, Zuzana Smatanová, Peter Nagy, Peter Pítr Popluhár a mnohí ďalší.

Vydavateľský dom a knižná distribúcia IKAR udeľuje ocenenia Zlatá kniha, Platinová kniha a Zlaté pero svojim najúspešnejším autorkám a autorom od roku 2000. Tento rok sa ocenenia rozšírili aj o tituly z vydavateľstva Slovenský spisovateľ.

 

Jozef Karika – stredoeurópsky autor mysterióznych trilerov

Jozef Karika patrí k najčítanejším slovenským prozaikom a úspešným stredoeurópskym autorom. Doteraz publikoval 21 kníh, ktoré okrem slovenčiny vyšli aj v češtine, poľštine, angličtine, maďarčine a macedónčine. Predalo sa viac než 550 000 výtlačkov jeho kníh.

Je držiteľom siedmich Platinových kníh, trinástich Zlatých kníh, dvoch Zlatých pier od literárnej kritiky, Ceny čitateľov Anasoft litera, Ceny Literárneho fondu a ďalších ocenení.

Jeho román Trhlina sa stal najúspešnejším slovenským románom posledných dekád. Romány Na smrť a Čierny rok sú rozsahom a rozpätím dejového oblúka najväčšie slovenské beletristické diela za polstoročie, zaraďujú sa medzi tri najrozsiahlejšie romány v slovenskej literatúre. Šesťdielny románový cyklus Čierny kruh je najväčšou viacgeneračnou ságou napísanou v slovenčine. Preklady jeho kníh sa stali bestsellermi aj v Česku, Poľsku a Maďarsku. Posledným publikovaným trilerom s historickým pozadím bola Hlbina (2023). Tento rok si odniesol tri Zlaté knihy (Smäd, Hlbina a Čierny kruh) a jednu Platinovú knihu za triler Smršť, ktorý sa dočkal aj filmového spracovania.

 

Zlaté pero

Ocenenie Zlaté pero každoročne udeľuje literárna kritika. Tento rok o ňom rozhodovala odborná porota v zložení: Dado Nagy, Martin Kasarda, Viera Némethová a Ivana Zacharová. Porota sa cenu rozhodla udeliť spisovateľke Michaele Rosovej za jej román Dar. Z celkového počtu dvadsaťtri pôvodných diel z produkcie vydavateľstva IKAR sa do užšieho výberu dostali:

1. Zdenka Becker: Už bude pol dvanástej

2. Jozef Karika: Hlbina

3. Dávid Manga: Vodonoh

4. Václav Neuer: Dávid a Goliáš

5. Radoslav Procházka: Domov na juhovýchod

6. Michaela Rosová: Dar

 

Slávnostným popoludním a tlačovou besedou sprevádzal moderátor Roman Juraško a o hudobný sprievod sa postarala skupina Fragile. Ocenenia autorom odovzdali Branislav Kostka, Martin Madej, Zuzana Vačková a Marek Néma. Zlaté pero odovzdala laureátka z roku 2022 Beata Balogová.

Autorom fotografií je Juraj Štefanovič.

  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 0
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 1
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 2
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 3
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 4
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 5
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 6
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 7
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 8
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 9
  • Vydavateľský dom IKAR ocenil najúspešnejších autorov za rok 2023  Zlatou a Platinovou knihou - 10