V utorok 16.apríla sa v bábkovej sále Domu kultúry v Šali konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov 9. ročníka súťaže Esej Jána Johanidesa. Partnermi Literárneho informačného centra pri jej organizovaní boli Nitriansky samosprávny kraj, Trnavský samosprávny kraj, mesto Šaľa, Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali, Malokarpatská knižnica v Pezinku, Záhorská knižnica v Senici a Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave.

Porota v zložení Miroslava Vallová, Marta Bábiková, Marek Vadas, Lenka Macsaliová a Soňa Uriková sa zhodla na stúpajúcej kvalite príspevkov, hoci ich bolo menej než napríklad minulý rok. Podujatie moderovala Zuzana Belková. Za účasť v súťaži i publiku za záujem o vyhlásenie sa poďakoval prmiátor mesta Šaľa Jozef Belický, riaditeľka Šalianskej mestskej knižnice Jána Johanidesa Adriana Gerová a odborná referentka pre metodickú činnosť odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Nitrianskeho samosprávneho kraja Iveta Verešová. Pri vyhlásení mena každého oceneného odznelo aj hodnotenie tej ktorej eseje jedným z porotcov. Moderátorka s každým prítomným autorom alebo autorkou spravila krátke interview. Tvorbu a život Jána Johanidesa publiku pripomenula spisovateľka Veronika Šikulová, ktorá si zaspomínala na zážitky s týmto autorom. 
Ocenení Marek Heldi a Andrej Purkart sa slávnostného vyhlásenia nemohli zúčastniť. Ďakujeme za vecné dary vydavateľstvu Absynt a Vydavateľstvu Spolku slovenských spisovateľov.

 

VÝSLEDKY Esej Jána Johanidesa 2019

1. miesto Marek HELDI, Gymnázium Topoľčany

2. miesto Marek MORAVČÍK, Stredná zdravotnícka škola Bratislava

3. miesto Lucia POLÁKOVÁ, Gymnázium Ladislava Novomeského Senica
 

Čestné uznania

Andrej PURKART, Gymnázium Ľudovíta Jaroslava Šuleka Komárno

Kristián LAZARČÍK, Stredná odborná škola Hlohovec

Jessica VULGANOVÁ, Gymnázium Vráble
 

Prémie

Ján ŠKVARKA, Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická Nitra

Petra POLNIŠEROVÁ, Katolícke gymnázium Štefana Moysesa Banská Bystrica,

Natália GAJDICOVÁ, Gymnázium Topoľčany

 

Oceneným blahoželáme!

 

Viac fotografií nájdete na našom Facebooku.