Vyšla februárová Knižná revue!

Obálku februárového vydania magazínu Knižná revue zdobí dielo Nádej Daniela Fischera.

V poslednom období nie je jednoduché v médiách natrafiť na dobré správy a pri sledovaní spravodajstva človek často nenachádza slová. No čo sa týka našej domácej knižnej produkcie, uplynulý rok a najmä jeho záver bol kvalitatívne nadpriemerný. S Ivanou Gibovou sa preto rozprávame o jej výnimočnej knihe Babička a s Oľgou Gyárfášovou diskutujeme o vzdorujúcich ženách počas normalizačných rokov.

Niekoľko textov súvisí s druhým výročím ruského vpádu na Ukrajinu: Iryna Cilyk, filmová režisérka a esejistka, mimochodom, manželka prozaika Artema Čecha, bojujúceho na fronte, prispela jedným z najpôsobivejších textov o vojne, v ktorom píše o mladej slobodnej generácii tvorivých ľudí, ich plánoch a pocitoch. Pozreli sme sa aj na dôležitú knihu Anne Applebaumovej Červený hladomor, ktorá vypovedá o historických vzťahoch Ruska a Ukrajiny, konkrétne o Stalinom riadenom hladomore s miliónmi obetí, na Galeottiho Putinove vojny i na eseje Michaila Šiškina Moje Rusko. Vojna či mier?

Prekladateľka Timea Beck nám priblížila svoj pohľad na tvorbu maďarského spisovateľa Lászlóa Krasznahorkaiho, oceňovaného majstra siahodlhých viet i znalca temných stránok ľudskej psychiky. Podrobne sme si prečítali antológiu najlepších poviedok súťaže Martinus Cena Fantázie, ktorá svojimi znepokojivými podobenstvami a reflexiou aktuálnych hrozieb dokazuje, že v rámci žánru máme dostatok nových talentov.

Príjemné čítanie!