Vyšlo letné dvojčíslo Knižnej revue!

Letné dvojčíslo Knižnej revue aj tentoraz prináša odborný pohľad na pôvodnú tvorbu v uplynulom roku. Ale nielen to.

V ôsmich textoch nájdete komplexný pohľad na témy a ich spôsob spracovania v próze, poézii, literatúre faktu, literárnej vede, krimi, vo fantastike, v literatúre pre deti a rozprávkach.
55. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy si pripomíname hneď trikrát: Irena Brežná píše o roku 1968 zo svojho osobného pohľadu, sociologička Oľga Gyárfášová premýšľa nad tým, ako si uchovať historickú pamäť a Dobrota Pucherová rozoberá prozaické knihy, ktoré sa ruskej okupácii venovali.
Peter Darovec uvažuje nad kritickou reflexiou diela Milana Kunderu, Lenka Macsaliová sa pozrela na červenú knižnicu a jej odraz na sociálnych sieťach, Eva Dědečková sa zaoberá poslednou knihou filozofa Teodora Münza a Michal Habaj v rozhovore predstavuje antológiu medzivojnovej prózy slovenskej
ľavicovej avandgardy.
V pravidelnej rubrike Esej z Ukrajiny vám po pozitívnych reakciách prinášame ďalší text Artema Čecha, prozaika bojujúceho na fronte, ktorý len nedávno vyviazol z obkľúčenia v Bachmute. O vojne hovorí aj poľský spisovateľ Andrzej Stasiuk v rozhovore o svojej knihe Cestou do Babadagu.
Venujeme sa aj komiksu – v dialógu s Batmanovým ilustrátorom Brianom Bollandom a v recenzii prekladu batmanovskej klasiky Brutálny vtip. S ušatým hrdinom sa pohral Danglár na obálke, aby vznikli hneď dvaja Batmani ako nekompromisní vierozvestcovia. Príjemné čítanie!