Zomrela Kveta Dašková

 23. 8. 1935 Piešťany — 27. 12. 2021 Bratislava
 

27. decembra vo veku 86 rokov zomrela spisovateľka, editorka a riaditeľka vydavateľstva Q 111 Kveta Dašková.

O svojom vydavateľstve hovorila ako o vydavateľstve jedného človeka. Okrem redigovania textov, na ktoré bola prísna, sa zaoberala textovou a grafickou úpravou, občas bola aj autorkou obálok a ilustrácií.

Ku knihám mala od detstva hlboký vzťah a vždy ju zaujímali všetky zložky práce nevyhnutné predtým, ako sa kniha vydala na cestu k čitateľom. Snívala o umeleckej priemyslovke, ale vyštudovala pedagogické gymnázium a diaľkovo biológiu a geografiu.

Od roku 1961 pracovala vo vydavateľstve Mladé letá, kde bola spoluzakladateľkou redakcie umelecko-náučnej literatúry pre deti. Po roku 1989 približne rok pôsobila vo vydavateľstve VPN Archa a v roku 1991 sa vybrala vlastnou cestou, keď založila vydavateľstvo Q 111. Zamerala sa na vydávanie nekomerčnej literatúry pre deti aj dospelých, okrem iného vydávala najvýznamnejšie diela Jaroslavy Blažkovej. Za vyše štvrťstoročie existencie jej vydavateľstva priniesla na knižný trh približne 160 titulov, okrem literatúry faktu aj knihy prísloví a porekadiel národov sveta, v edícii Ženský prstoklad zas výnimočné texty ženských autoriek.

Ako autorka sa venovala literatúre faktu pre deti a mládež. Debutovala knižkou Slnko v konzerve, výrazne sa etablovala najmä knižkami Slová z dovozu (1982), Zvieratá nie sú také (1991), Všetky moje zvieratá (2001), Pipo, Vankúšik, Nitka a ich zvierací kamaráti (2005).

Názvy viacerých kní Kvety Daškovej naznačujú, že pre autorku bolo harmonické spolunažívanie človeka s prírodou bytostnou témou.