Banská Štiavnica sa premení na básnický Babylon

Kráľ Ferdinand II. privedie na Slovensko svoju kultúru. Portugalský kráľ umelec, ako ho prezývajú, totiž vyrastal v Antole pri Banskej Štiavnici. A v Štiavnici sa najbližší utorok začne siedmy ročník frankofónneho festivalu Capalest.

"Nikto na Slovensku, s kým som sa rozprával, nevedel o vzťahu Ferdinanda II. a Antola. Preto som sa rozhodol venovať tohtoročný festival Portugalsku," vysvetlil generálny riaditeľ festivalu Michel de Maulne. Cesta za Portugalskom bude trvať päť dní.

Za jeden z najväčších zážitkov, ktoré divákom ponúknu, považujú organizátori dvojjazyčnú inscenáciu Hviezdoslavových Krvavých sonetov na nádvorí štiavnického Starého zámku. "Som na to zvedavý. Odohrajú sa v slovenčine a zároveň vo francúzštine. Sonety budú predstavené v inej polohe, než v akej sa Slovensko stavia k Hviezdoslavovi," povedal Alexander Halvoník, hlavný organizátor festivalu a riaditeľ Literárneho informačného centra.

Michel de Maulne, ktorý prirovnáva Hviezdoslava k Victorovi Hugovi, pojal inscenáciu jednoducho. Na scénu umiestnil len dvoch hercov, ktorých hrou na violončele sprevádza Jozef Lupták.
Ozvláštnením festivalu bude polnočný šamanský koncert vo veži Starého zámku. Traja francúzski skladatelia nechajú zaznieť skladby pre fujaru, flautu a zobcovú flautu. Hudobník Robin Troman napodobní počas koncertu sovu, ale túto úlohu zvládne vraj len vtedy, ak bude opitý poéziou.

Medzi účinkujúcimi bude viacero hudobníkov a básnikov ako Bernard Noël, Guy Goffette či Titos Patrikios. Organizátori pripravili premietanie európskych filmov a diskusie za okrúhlym stolom. Pripravené sú aj sprievodné akcie ako Babylon jazykov so 16 autormi, pocta poetke Lýdii Vadkerty-Gavorníkovej - Slovenská ženská poézia či Capalest v regióne.

"Vždy sa snažíme dotiahnuť niekoho známeho zo zahraničia, ponúknuť atrakciu, ale tento rok na to nemáme peniaze," povedal Alexander Halvoník s odkazom na krízu. A čestný prezident festivalu, surrealista Albert Marenčin prezradil, že v budúcnosti by chceli festival rozšíriť o výtvarné a tanečné vystúpenia.

Zuzana Sotáková