Knihy o varení či pečení boli vždy v kurze. Vychádzajú po celý rok, ale pred Vianocami sú zakaždým hitom. Môžeme sa podľa nich naučiť variť, piecť, grilovať, a to rýchlo, zdravo, lacno, diétne… Prívlastkov v názvoch je čoraz viac, no je ťažké vybrať si takú, s ktorou aj reálne čosi ukuchtíme. Preto sa pri výbere často riadime prvým dojmom, a ten najviac ovplyvňuje obálka knihy. Nedávno ma takto upútal titul Sviatočné pečenie z vydavateľstva Príroda. Recepty sú rozdelené do siedmich kategórií: Rodinné oslavy, Svadba, Čakáme hostí, Nedeľná pohoda, Na každú príležitosť, Veľká noc a Vianoce. Každému koláču, zákusku či torte je venovaná dvojstrana s fotografiou, použitými surovinami a postupom. Kniha obsahuje recepty na známu Sacherovu tortu či dobošky, ale tiež na medovníky, makové záviny a ovocné koláče či torty od výmyslu sveta. Je určená pre zdatnejšie „cukrárky“, no na druhej strane ponúka podrobný postup s obrázkami, takže si trúfne snáď aj začínajúca gazdinka.