Recenzia
22.12.2004

Bylinky - Liek na všetky bolesti

Lesley Bremnessová

Bylinky

Ikar 2004

Z nem. orig. prel. Viera Banásová, Eva Kmeťová, Ivana Shawkatová

Na Slovensku nie je nedostatok kníh o liečivých bylinkách. V poslednom období ich vychádza nielen dosť, ale aj veľa takých, čo prinášajú naozaj nové poznatky. No ak sa kniha o bylinkách začína takto: ,,Bylinky sú rastliny, ktoré nás obklopujú, spájajú s minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou”, treba zbystriť pozornosť, lebo je to pravda a sľubuje veľa. Lebo mnohé knižky o bylinkách nasľubujú kadečo, ale máločo vedia naozaj dať. Poväčšine sa do toho pripletie trocha ducháriny, trocha bosoráctva a trocha obchodnícko- reklamnej hlúposti a keď naletíte, môžete čakať... bruchabolenie alebo aj celkom vážne poruchy medzi vaším telom a telom prírody. Lebo už je to tak: jedno i druhé je súčasťou fungujúceho organizmu sveta a keď v ňom niečo nefunguje, prinajmenšom to bolí. Koho iného ako nás. Takže z tohoto bazálneho poznatku vychádza Bremnessovej kniha, sympatická rétorikou, v ktorej sa nič nepreceňuje ani nepodceňuje, ale namiesto toho sa hľadá súlad, harmónia, porozumenie telu i tomu, čo ho obklopuje. Takže ekológia, každodenná veda pre budúce tisícročie...

Kniha pochádza opäť z dorling-kindersleyskej knižnej školy a je produktom tímovej práce odborníkov, knižných vizážistov a úžitkových umelcov. Perfektne a s nesmiernym zmyslom pre mieru i absorbčné schopnosti čitateľa zalomené strany nasýtené informáciami rozširujúcimi obzory, ale aj ľudsky sa prihovárajúcimi.

Pravdaže, ide o bylinky. Sú rozčlenené do šiestich skupín podľa hlavných typov rastlín: stromy, kry, bylinné trvalky, jednoročné a dvojročné rastliny, popínavé rastliny. Na prehľadných polstránkových resp. celostranových blokoch sa našim liečivým krásaviciam musí naskutku páčiť: sú vyobrazené vo všetkých polohách a fázach ich života a obklopené inštruktážnymi a navigačnými textami, kľúčmi a identifikátormi, ktoré vedia oceniť ich jedinečnosť. Najväčší priestor má ich použitie. Sú tu aplikácie proti rakovine, HIV či chrípkam, ale autorka nezabudla ani na využitie na zvýšenie mužnej sily či nestarnúcej príťažlivosti. Pravdaže, neponúka nijaké zázraky, ale len normálnu dlhodobú starostlivosť o telo a ducha za radostnej spoluúčasti byliniek.

A ešte treba zdôrazniť, že v porovnaní so známymi bylinkárskymi knihami táto obsahuje niektoré, čo nenájdete nikde inde. Nemusia byť práve z indiánskej Ameriky alebo jingovo-jangovej Číny, môžu byť aj zo Záhoria a nepoznali sme ich len preto, že sme nevedeli o ich liečivosti či možnostiach aplikácie (napr. krušpán vždyzelený proti reumatizmu a červom, alebo boľševník borščový proti AIDSu a psoriáze). Zo 700 druhov dostupných i menej dostupných byliniek zo všetkých kontinentov sa dá iste namiešať odvar či lektvár, na všetko, čo koho bolí.

-ah-