Recenzia
Lýdia Čelková
30.07.2009

Krv kvetov - Anita Amirrezvani - Anita Amirrezvani - Krv kvetov

Anita Amirrezvani

Anita Amirrezvani: Krv kvetov

Bratislava, Noxi 2008. Preklad Eva Zaťková

Americká spisovateľka, pôvodom Iránka, vytvorila román z obdobia vlády šacha Abbása (1571 - 1629). Bol to čas vojen, ale aj zveľaďovania kultúry, rozvoj umenia a tkania kobercov, ktoré očarili svet.

Hlavnou hrdinkou románu je 14-ročná vidiečanka, ktorá sa po smrti otca z materiálnych dôvodov presťahuje k otcovmu nevlastnému bratovi, tkáčovi, do hlavného mesta Isfahán. Úprimne obdivovala strýkove návrhy kobercov, vnikala do tajov jeho práce, spracovania námetov, rozkresľovania vzorov, farieb, výberu vlny a farieb. Svojím záujmom a tkáčskou zručnosťou si získala jeho náklonnosť a ten ju začal vovádzať do tkáčskeho umenia, aj keď nebola chlapec.

Autorka očami mladej vidiečanky priblížila život a zvyky v dome bohatého strýka, rodinné vzťahy, väzby, povinnosti, osobitne postavenie ženy a dôsledky porušenia tradícií a pravidiel. Chudobné dievča bez vena nemalo nádej získať si manžela. Na nátlak matky a strýkovej rodiny prijala zmluvu na trojmesačný sigheh od bohatého vdovca Ferejdúna. Išlo o manželskú zmluvu na určitý čas (s možnosťou obnovenia), uzavretú pred mullahom, z ktorej nevyplývali nijaké dedičské práva, ani nárok na starostlivosť zo strany ,,novej rodiny“. O vzťahu nemala nikomu hovoriť, ani svojej najbližšej priateľke, ktorú sa rodina rozhodla vydať práve za Ferejdúna. Ťaživé tajomstvo nakoniec priateľke prezradila a sigheh neobnovila. Musela s matkou opustiť strýkov dom.

Zo strhujúceho príbehu dýcha iný svet, svet farieb a vôní vzdialenej krajiny. Autorka deväť rokov študovala dobové materiály, zoznamovala sa s procesom tkania kobercov, návrhmi, farbením vlny, technikou uzlov a pod. Podarilo sa jej tak podľa kroniky najdôležitejších udalostí vlády šacha Abbása vykresliť atmosféru doby aj umenie tkania kobercov, spôsob života a myslenia bohatých aj najbiednejších, silu tradícií aj postavenie ženy v spoločnosti.. Dej románu popretkávala prerozprávaním piatich iránskych alebo moslimských príbehov a doplnila aj dva vlastné.

Krv kvetov je holdom všetkým anonymným umelcom Iránu, ktorí vytvorili diela nevyčísliteľnej hodnoty.

Lýdia Čelková