Recenzia
14.06.2006

12 biblioglosár 2006

Biblioglosár

Mary Higgins Clark: Noc mi dáva moc

Bratislava, Slovenský spisovateľ 2006

Preklad Mária Kočanová

  Z abiturientského stretnutia po dvadsiatich rokoch nemá známa historička a spisovateľka Jean Sheridanová veľkú radosť, lebo detstvo i štúdium spája so smutnými spomienkami. Okrem toho ju ťaží nedávna smrť spolužiačky Alison a navyše i zmiznutie priateľky Laury počas slávnosti. Redaktor školského časopisu Jak Perkins začal uvažovať nad zmiznutím Laury a súvislosťami úmrtí spolužiačok, ktoré sedávali v školskej jedálni za jedným stolom. Prečo postupne umierajú za rôznych okolností a na žive je iba Jean? Autorka s pozoruhodnou psychologickou hĺbkou prenikla do mysle páchateľa, ktorý vždy, keď si našiel obeť, zašepkal: „som výr a noc mi dáva moc“.

-lč-

Kravička Strakaňa. Ovečka Beluška.

Koník Krištof. Prasiatko Gruľko

Bratislava, Fragment 2006 

  Štyri zvieracie leporelá formátované ako taštička pre malých zveroľubov patria medzi ďalšie výborné kúsky vydavateľstva Fragment. Ako to už v prípade Fragmentu býva, takmer každá knižka tvorí akýsi svojský balíček, ktorý okrem textu skrýva aj nejaké prekvapenie. Leporelá s kravičkou, ovečkou, koníkom a prasiatkom po stlačení gombíka bučia, mečia, erdžia a krochkajú. Sú to síce také cvrlikavé elektronické nápodoby, ale detská myseľ vybudená obrázkami a jednoduchým textom, ich s najväčšou pravdepodobnosťou strávi autenticky. Jediné, čo môže zaskočiť, je, ak dieťa zrazu zatúži mať vo vašej útulnej domácnosti naozajstného zástupcu z tejto štvorice.

Josef Fiala: Máme ještě šanci? anebo Kam kráčí naše civilizace?

Bratislava, Eko-konzult 2005

  V češtine vydané dielo slovenského vydavateľstva nám perom/klávesnicou autora vlastne vraví, že to máme za pár, ak! Výkričník na konci vety je zdvihnutým ukazovákom, ktorý sa chystá urobiť: nono, vy, ľudia! Fiala na jednej strane patrí k tým strašiakom, ktorí sa premnožili po Nostradamovi, ale na druhej strane ponúka zaujímavú znôšku faktov z oblastí spoločenských a prírodných vied, aby poukázal na naše civilizačné chyby vedúce k všeobecnému zániku. Riešenie vidí vo vnútornom prerode: v múdrosti a ľudskosti. Nuž, optimizmus mu nakoniec nechýba...

-rm-