Recenzia
30.03.2006

3 biblioglosár 2006

Biblioglosár

James Patterson – Howard Roughan: Medové týždne

Bratislava, Slovenský spisovateľ 2005

Preklad Alexandra Ruppeldtová

  Jedna z najlepších interiérových architektiek Nora Sinclairová, vdova po doktorovi, je krásna, vzdelaná, bystrá a navyše sexi. Jej osobné čaro priťahuje mužov, kdekoľvek sa pohne. Svoj voľný čas venuje partnerovi Connorovi, finančnému manažérovi v New Yorku a známemu spisovateľovi Jeffreymu v Bostone. Hoci sú obaja bohatí a cíti sa s nimi výborne, už plánuje ďalšie kroky, keď sa ich zbaví. Jej nápadne rastúce konto na Kajmaních ostrovoch zaujalo FBI – jeden z agentov, John, však onedlho nevie, či uňho prevažuje spravodlivosť alebo posadnutosť Norou. Vášnivý románik s touto tajomnou ženou, ktorej životní partneri si nikdy dlho nepožili, sa stáva pascou. Kniha bola americkým thrillerom roku 2005 a vyšla naraz v devätnástich jazykoch.

Gwyneth Reesová: Víla zo starej knižnice

Bratislava, SPN – Mladé letá 2005

Preklad Oľga Kraľovičová

  Do starého panského sídla prišla na prázdniny k tete a strýkovi malá Veronika. Obaja boli spisovatelia, ktorí nikdy nepozerali televíziu, ale písali knižky pre deti. Veronika, naopak, radšej pozerala televíziu, a tak sa začala nudiť. Rozhodla sa, že bude objavovať majestátny dom – vošla pootvoreným oknom do obrovskej knižnice, kde uvidela poletovať malé jagavé knižné víly. Zoznámila sa s Rubínou: vyhnali ju za trest z kráľovstva víl a teraz triedila knihy. Veronika jej chce pomôcť nájsť prsteň, aby sa mohla vrátiť do kráľovstva, a tak sa púšťa do odvážnych dobrodružstiev v tajomnom svete víl a starých kníh. Pomoc Rubíne sa nakoniec podarí a statočná Veronika sa len čuduje, prečo neverila knihám, ktoré ju ľahko môžu preniesť na iné miesto i do iného sveta.

Gérard Majax: Žartovné kúzla na voľné chvíle

Senica, Arkus 2005

Preklad Jela Mlčochová

  Ak máte radi prekvapenia, žarty, či rôzne kúzelnícke triky, tak toto je tá vaša pravá knižka. Autor v nej ponúka zhruba 80 kúziel, ktoré sú vhodné na sviatky (vianočné, veľkonočné, halloweenové) a narodeninové oslavy. Všetky kúzla a triky obsahujú návody (skrytú prípravu a realizáciu) i názorné kresby. Treba trocha pozornosti, nácviku a budete vedieť, ako zapáliť na diaľku sviečku, ktorá práve zhasla, naučíte malých duchov tancovať, pripravíte efektne odpadnutú ruku, bosorácku metlu, diabolské jablko, vyskakujúcu zápalku...

-lč-