Predstavuje jeho majiteľ Mgr. Vladimír Preložník

Vydavateľstvo  ENIGMA

 Adresa: Javorová 4

               949 01 Nitra

Tel.: 037/ 6555 551

e-mail: enigma@enigma.sk

www.enigma.sk

Majiteľ: Mgr. Vladimír Preložník

Vznik: máj 1991

Zameranie, profilové edície:

Vydávame alternatívne a doplnkové učebnice pre základné, stredné  a vysoké školy, odbornú literatúru, prekladovú literatúru pre deti, máme exkluzívne licencie na romány pre deti Roalda Dahla (14 titulov), vydávame sériu 6 kníh Kronika temného dávnoveku od M. Paverovej (pozri www.enigma.sk/torak). Najúspešnejšia je edícia Chystáte sa na maturitu? (14 titulov). Na našej webovej stránke môžu publikovať svoju tvorbu slovenskí autori.

Distribúcia: Vlastná distribúcia a internetový predaj tvoria až 90 percent predaja.

* Vaše vydavateľstvo má práve jubileum – od jeho založenia uplynulo pätnásť rokov. Máte prehľad, koľko kníh ste doteraz vydali a koľko z nich predstavujú publikácie slovenských autorov?

– Keby sme položili na seba všetky knihy, ktoré sme doteraz vydali, vznikla by veža vysoká 10 km. Poukladané za sebou na cestu by spojili dvojitou čiarou Nitriansky a Bratislavský hrad. Podiel slovenských autorov je takmer 90 percent. V súčasnosti ponúkame čitateľom okolo 80 titulov.

* S čím zaujímavým ste prišli vlani na knižný trh?

– Vyšla prvá kniha série Kronika temného dávnoveku – Brat vlk britskej autorky Michelle Paverovej. Príbehy chlapca Toraka a malého vĺčaťa sa odohrávajú uprostred temných lesov v dobe kamennej a určené sú pre staršie deti, zaujmú však aj dospelých. Knihu preložili už do vyše 30 jazykov. Nedávno sme dostali japonské vydanie – kniha sa listuje opačne a číta sa po stĺpcoch. Nerozlúštili sme vôbec nič. 

* S akými edičnými zámermi ste vstúpili do roku 2006?

– Koketujeme s vydávaním komiksov. Začiatkom roku 2006 sme v spolupráci s vydavateľstvom Casterman uviedli na trh kultový príbeh belgického Tintina Žezlo kráľa Otakara. Tento rok by sme chceli priniesť na Slovensko ďalšiu slávnu postavičku – francúzskeho Titufa. Do Vianoc vyjdú aj dve pokračovania Kroniky temného dávnoveku.  

* Ktorý zo svojich titulov pokladáte za najlepší a ktorý za najužitočnejší?

– Skvelý je určite Roald Dahl. Spočiatku sme mali s predajom problémy, rodičia boli zvyknutí skôr na klasické rozprávkové príbehy a Dahl ich svojím (často čiernym) humorom a expresívnym vyjadrovaním niekedy až šokoval (napr. „vraciam vám knihu Hastrošovci, toto svojmu vnukovi čítať nedám“). Dnes sú už Dahlove knihy stabilnou súčasťou detských izieb. S ich predajom nemáme problémy. Najužitočnejšie sú asi naše prehľady učiva pre stredoškolákov, ktoré pravidelne aktualizujeme.

* A naopak, ktorý zo svojich titulov pokladáte za vydavateľský omyl?

– Za komerčný omyl považujem nevydanie Harryho Potera: prišiel nám z Londýna hneď po vydaní, bola to dosť hrubá kniha. „Ktoré decko by to dočítalo do konca?“ hovoril som si. Ani mňa ten príbeh veľmi nenadchol, zdal sa mi rozvláčny, až takmer nudný. Keby sme ho vydali, získali by sme kopu peňazí na vydávanie kníh, ktoré nám viac imponujú.

* Ktoré by to boli?

– Určite knihy s krásnymi obrázkami, ktoré povzbudzujú detskú kreativitu a zmysel pre životné hodnoty. Ich vydávanie na našom malom trhu je však „adrenalínový šport“. Aj tak sa o to chceme aspoň  v malom pokúsiť. Prvá postavička, ktorú chceme importovať na Slovensko, sa volá Gruffalo.

* Čo vás najviac trápi na knižnom trhu?

– Niektoré veci sú podľa mňa postavené na hlavu: na knihe najmenej zarobí autor, potom vydavateľ a najviac predajca. Podľa mňa by to malo byť presne naopak. Keby sme mali predajňu, možno by som vám tvrdil, že z 30-percentného rabatu sa nedá vyžiť.

* Možno sa proti tomu brániť?

– Keď natrafíte na predražený tovar, jednoducho ho nekúpte.

 * Prezradíte svoj nesplnený vydavateľský sen?

– Vydať vlastnú knihu. Tento sen sa mi už splnil, som autorom Sprievodcu po rieke Hron pre vodných turistov. Mám v nej 150 vlastných fotografií, strávil som s priateľmi mnoho hodín na expedíciách v teréne a na vode, sám som si vysádzal mapy... Bola to nádherná práca v zmysle môjho motta: „Ži tým, čo robíš – rob to, čo miluješ.“

* Aký máte názor na rebríčky bestsellerov?

– Podobne ako v obliekaní, aj v ponuke kníh fungujú módne vlny, mohutne podporované médiami. Dnes je to ženatý Kristus a rôzni lesní trpaslíci, o 5 rokov to bude zas niečo iné.

* Akú knižku práve čítate?

– Pre potešenie čítam Mé srdce – tisíc kilowatt od Jiřího Suchého a aby som mal nad čím krútiť hlavou, tak je to vedecký traktát Chaos od Jamesa Gleicka.

Pripravila Lýdia Čelková

súťaž

Vydavateľstvo Enigma venovalo do našej čitateľskej súťaže prvú časť populárnej komiksovej série Tintinove dobrodružstvá preloženú do slovenčiny – Žezlo kráľa Otakara. Ak nám pošlete do 24. mája kupón vydavateľstva Enigma z 11. strany, môžete sa vydať s Tintinom na dobrodružnú historickú výpravu.