12.09.2022 19:00
Online podujatie
Podujatie

Diskusia Trojica: Andrzej Jagodziński – Tomáš Forró

Ôsmym prekladateľom na rezidenčnom pobyte Trojica AIR 2022 je Andrzej Jagodziński z Poľska. V Banskej Štiavnici sa venuje prekladu knihy Tomáša Forróa Zlatá horúčka.
O preklade tohto diela sa porozpráva s autorom v online diskusii. Podujatie moderuje Dado Nagy.
Video nájdete v pondelok 12. septembra 2022  o 19:00 h na našom YouTube: https://www.youtube.com/ 
Andrzej Sławomir Jagodziński (1954) poľský filológ, diplomat, publicista, prekladateľ a bývalý disident. V rokoch 1973 až 1978 študoval česko-slovenskú filológiu na univerzite vo Varšave. V 70. a 80. rokoch spolupracoval s poľskými nezávislými periodikami a vydavateľstvami a československými exilovými časopismi: Svědectví (Paríž), Rozmluvy (Londýn) a Obrys (Mníchov). Od roku 1978 sa venuje prekladu českej a slovenskej literatúry do poľštiny. Preložil diela Václava Havla, Milana Kunderu, Bohumila Hrabala, Václava Kohouta, Jozefa Škvoreckého, Viktora Fischla, Jířiho Gruša, Egona Hostovského, Karola Sidona, Dušana Mitanu, Rudolfa Slobodu, Martina M. Šimečku a ďalších.
Autor výberu publicistických a esejistických textov Adama Michnika Sokratův stín / Sokratov tieň (Brno/Bratislava 1998) a spoluautor dvoch iných výberov textov toho istého autora Zlosť a hanba / Harag és szégyen (Bratislava/Budapešť 2006) a Plávať proti prúdu / Szemben az árral (Bratislava/Budapešť 2011). 

Tomáš Forró (1979) nezávislý novinár, ktorý podáva správy o konfliktoch z krízových oblastí na celom svete. Dva roky strávil vo vojnovej zóne na východe Ukrajiny, väčšinou v oblastiach kontrolovaných separatistami, a bol jediným západným novinárom, ktorý odmietal byť súčasťou ruskej propagandy. Jeho články sú pravidelne publikované v ďalších štyroch jazykoch a získal niekoľko slovenských a českých novinárskych cien za reportáže o súčasnom Poľsku, o zemetrasení v Ekvádore, a aj o ukrajinskom konflikte.
Kniha Donbas. Svadobný apartmán v hoteli Vojna vyšla v štyroch jazykoch a bola nominovaná na Cenu Nadácie Tatra banky za umenie. Jeho druhá kniha s názvom Zlatá horúčka  je zase reportážou z oblasti Južnej Venezuely, odkiaľ sa Tomášovi Forróovi, ako poslednému zahraničnému novinárovi, podarilo utiecť. 


Literárne informačné centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok jedenásť rezidenčných pobytov v dĺžke jedného mesiaca prekladateľom a prekladateľkám slovenskej literatúry do cudzích jazykov TROJICA AIR. Aj v roku 2022 bol projekt TROJICA AIR podporený finančným príspevkom z Fondu LITA. Autorkou grafickej koncepcie je Kristína Soboň, autormi loga Trojica Air Palo a Janka Bálik.