Vyšla septembrová Knižná revue

Niektoré knihy sú výnimočné a zaslúžia si zvýšenú pozornosť. V najnovšom čísle Knižnej revue sme sa rozhodli venovať ju zbierke Ivana Štrpku Hermovská chôdza.

„Kniha je pre mňa pokusom. Chcel som vyskúšať, či to, čo sa dá urobiť na ploche jednej básne, je možné urobiť aj na ploche oveľa väčšej. Je to racio­nálny pokus, súčasne však otvára priestor, v ktorom nemusíš dopredu dodržiavať pravidlá. Jedine formu,“ hovorí jej autor Ivan Štrpka v rozsiahlom rozhovore s Michalom Tallom, v ktorom debatujú o slovách, významoch, tichu a prázdnote. Na obálku sme vybrali dielo výtvarníka Rudolfa Sikoru z cyklu Noosféra, 1981 / Ivan Štrpka, 2018.

Okrem tradičných recenzií a knižných tipov sa venujeme aj historickým témam. Juraj Marušiak sa pozrel na knihu Slovenské století Pavla Kosatíka, Gabriela Rakúsová sa zamýšľa nad príbehom Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej a nad presahmi minulosti do súčasnosti v knihe Tichý pobyt Anny Gruskovej. Silvia Ruppeldtová predstavuje knihu o fotografovi Dežovi Hoffmannovi a Eva Palkovičová hodnotí titul Kráska a zvrhlík, ktorý rozoberá odraz rasových predsudkov v literatúre.

V novej rubrike Prekladateľ a jeho autor prináša zasvätený pohľad na život a tvorbu Itala Calvina Miroslava Vallová, ktorá v súčasnosti dokončuje preklad jeho troch noviel Argentínske mravce, Oblak smogu a Stavebné špekulácie.

Príjemné čítanie

Marek Vadas