Recenzia
07.10.2011

153 zaváranín a mäsových jedál sestry Anastázie - Anastázia Pustelniková FDC

Trnava, Dobrá kniha 2011
Preklad Lucia Rakovanová

Kuchárske knihy sestry Anastázie z Kongregácie Dcér Božskej lásky, ktorá pôsobí v Poľsku, sa v krátkom čase stali bestsellermi. Jej kuchárske umenie oceňujú nielen krakovskí jezuiti, o ktorých sa stará, dokonca roku 2008 jej udelili Cena predsedu Medzinárodného veľtrhu v Poznani. Dosiaľ jej na Slovensku vyšli štyri kuchárky, v ktorých sa venuje studenej kuchyni (123 šalátov sestry Anastázie), sladkým dobrotám (103 zákuskov sestry Anastázie) a kulinárskym špecialitám (183 špecialít sestry Anastázie). Najnovšia, štvrtá kniha poskytuje rady nielen skúseným gazdinkám, ale i začiatočníčkam. Obsahuje recepty na klasické, ale i netradičné zavárané ovocie a zeleninu, samostatná kapitola sa venuje zaváraniu húb a opisuje tiež vynikajúce recepty na prípravu pochúťok z hydiny, hovädzieho, či z bravčového mäsa a z rýb. Každý recept je prehľadne doplnený fotografiou daného jedla, pri popise jeho prípravy nechýba presný rozpis použitých surovín a čerešničku na torte tvorí drobná rada sestry Anastázie týkajúca sa podávania konkrétneho jedla. Kuchárka sestry Anastázie poteší každú gazdinku, veď celkovo sa jej predalo rekordných 1 300 000 výtlačkov.