Recenzia
19.08.2008

16/17 biblioglosár 2008

VYFARBI A NALEP

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2008

Preklad Daniela Marsinová ml.

Séria štyroch zošitov Vyfarbi a nalep je určená deťom od troch rokov. Každý zošit obsahuje obrázky a 140 farebných samolepiek: deti by mali obrázky vyfarbiť a potom vlepiť samolepky (sú použiteľné viackrát). Táto koncepcia stojí na rozvíjaní tvarovo-farebného vnímania, na tvorivom osvojovaní základných geometrických tvarov v obrázkoch bežných reálií – otázka pod každým obrázkom obohacuje témy o nové súvislosti. Ak ich dieťa chce objaviť, musí mu otázku prečítať dospelý, nuž a toto spojenie, či zdieľanie, už patrí k milým cnostiam zošitov s podobným určením. Zábava, vzdelávanie a k tomu spoločne strávený čas, to všetko sa dá zažiť so štvoricou zošitov; v prípade daždivého prázdninového dňa úplne ideálna kratochvíľa!

Alison Kentová

HLBOKÝ NÁDYCH

Bratislava, Ikar 2008

Preklad Danuša Brenčičová

  Napínavý román z prostredia agentov SC-5 prináša čitateľom komplikovanú zápletku s hľadaním súdneho spisu, ktorý by sa po smrti generála Arthura Duggina mohol dostať na dražbu. Záujem o tento dokument mala nielen Georgia McLainová, lebo chcela očistiť svojho otca, ale ako sa ukázalo, boli aj ďalší záujemcovia. Georgii v jednom motoreste dajú neznámi ozbrojenci 72 hodín, aby doniesla hľadané dokumenty, inak jej brat zomrie. Ďalším záujemcom však je aj Harry van Zandt, agent SG-5, ktorý vyšetruje utajený prípad a až neskôr pochopí, že hľadá ten istý materiál ako Georgia. Sústredí sa preto na krásnu McLainovú: musí získať dokumenty skôr, ako sa dostanú do nesprávnych rúk. Sieť tajomstiev, intríg, klamstiev, náklonnosti i nenávisti zamotá hlavy obom hlavným hrdinom.

John Kirkwood

OCEĽOVÍ GIGANTI

Bratislava, Vydavateľstvo Fragment 2008

Preklad Zora Sadloňová

  Veľká kniha o veľkých strojoch najmä pre malých chlapcov (od 9 rokov). Farebné obrázky, väčšina aj s prierezom, okamžite vovedú do sveta techniky – možno na nich priamo vidieť motor a ďalšie mechanizmy. Často sú zachytené v pohybe, či už je to hasičské auto, kombajn, lietadlo alebo ponorka, čo encyklopedickým dvojstranám dodáva reálny kontex