Recenzia
02.04.2007

Malá veľká kniha o varení - Carla Bardiová, Mollie Thomsonová - Zdravie – aká téma!

Zdravie – aká téma!

Carla Bardiová – Mollie Thomsonová

Malá veľká kniha o varení

Bratislava, Mladé letá 2006

Preklad Anna Lackovičová

Formátom malá, ale objemom veľká, takmer tisícstranová je Malá veľká kniha o varení. Nájdeme tu vyše 600 receptov od výmyslu sveta, pochádzajúcich z rôznych krajín. Zaujímavé sú napríklad rôzne druhy predjediel a zájedkov, ich príprave je v knihe venovaných deväťdesiat strán a určite ich oceníme nielen ako predjedlá a zájedky, ale napríklad aj pri príprave originálnych malých a rýchlych občerstvení pre neočakávanú návštevu či ako drobnôstku k vínku. Originálne sú aj recepty z vajec, recepty na pečenie vlastného domáceho chleba. Môžeme skúsiť ryžový, orechovo-rozmarínový, kukuričný, parmezánový, či indický chlieb, ako aj obľúbené chlebové tyčinky. Zaujímavými spôsobmi môžeme upraviť rôzne druhy mäsa, okrem klasických druhov napríklad aj jahňacinu, rybu a kôrovce. Vegetariáni si tiež prídu na svoje, príprave bezmäsitých jedál z cestovín, ryže a zeleniny venovali autorky dostatočné miesto, takže sa nikto nemusí cítiť znevýhodnený. A nakoniec sa môžu tešiť všetci, ktorí holdujú sladkému. Asi dvesto strán je „pohladením“ pre tých, ktorí si chcú život riadne osladiť. Dezerty, palacinky, keksíky, zákusky - každý si nájde niečo, na čo bude mať chuť. Zaujímavé sú napríklad aj časti s receptami na omáčky, lekváre, zaváraniny, pikantné páje či neapolské koláče, čo je „po našom“ jednoducho pizza. Každý recept je doplnený fotografiou, časovými údajmi týkajúcimi sa prípravy a tepelnej úpravy, ako aj stupňom náročnosti.

–mgb–