Recenzia
24.10.2005

Moderná kuchárka. Cestoviny - V ústrety kvalitnému duševnému aj fyzickému životu

Moderná kuchárka. Cestoviny

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2005

Preklad Zuzana Tulejová

Už v úvode tejto farebnej, bohato ilustrovanej kuchárskej knihy nás autori presviedčajú, že spolu s cestovinami sme si vybrali správnu spoločnosť. Veď už starovekí Rimania, vrátane Marca Tullia Cicera si radi pochutnávali na cestovinách, v stredoveku im dokonca Torquato Tasso venoval poviedku. Tým sa vlastne popiera tvrdenie, že Marco Polo koncom 13. storočia priviezol cestoviny z Číny. Špagety sa dostali do Talianska cez Sicíliu, kam ich doviezli Arabi počas invázie roku 827. Pôvodne sa po perzsky nazývali itriyah, teda povrázok. Tento trvanlivý pokrm bol vhodný na dlhodobé výpravy a v Európe sa udomácnil aj s pomenovaním. Hoci v súčasnej kuchyni sa najčastejšie používajú hotové cestoviny, autori ponúkajú veľmi jednoduchý základný recept na cesto a návody na formovanie rozličných tvarov, napr. mašličiek (farfalle), širších plátov (lasagne) či dlhých rezancov (tagliatelle). Neprehliadnite dobré rady, aby ste cesto nepripravovali vo vlhkom prostredí a cestoviny nesušili v prievane či v chlade. V kapitolách venovaných prípravám omáčok, polievok, cestovín s kuracím mäsom, rybami, so zeleninou či so syrmi nájdete podrobne rozpísané recepty s uvedeným časom prípravy a nutričnou hodnotou jedla. Kuchárska kniha je tak nielen lákavým, ale aj odborným a praktickým sprievodcom po pestrom svete cestovín. Naučí vás pripravovať chutné talianske halušky zo zemiakového cesta gnocchi, plnené a zapekané cestoviny, ale aj cestovinové dezerty.