27. ročník veľtrhu Bibliotéka

Literárne informačné centrum s partnermi prinieslo bohatý literárny program na pódiu v stánku LIC a ZVKS.

Podujatie sme začali slávnostným otvorením veľtrhu, počas ktorého sa odovzdávala Cena Bibliotéky a jej laureátkou je spisovateľka Toňa Revajová za knihu pre deti Rok Sivka ohniváka (TRIO Publishing, 2018). Laudácio prečítala minuloročná víťazka Veronika Dianišková
O 12:00 sa Zuzana Belková zhovárala s ocenenou Toňou Revajovou a o 17:00 predstavila Mila Haugová s moderátorkou Veronikou Dianiškovou titul Archívy priestorov. V stánku LIC a ZVKS sme ponúkali naše publikácie a konali sa tu mnohé príjemné stretnutia literárnych profesionálov, autorov, vydavateľov. Okrem iných nás navštívila aj ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková

Piatok sme odštartovali prezentáciou komiksu Zlatý zub so Soňou Balážovou, Kristínou Kubáňovou a Ľubicou Kepštovou. Zúčastnili sa jej žiaci zo ZŠ Veľké Leváre a VI.ZŠ Považská Bystrica. O 14:00 sa predstavil projekt Medziriadky: autorské čítanie a besedu Ivony Pekárkovej a Alfréda Tótha moderovala Soňa Uriková. Po 15tej bolo pódium venované prekladom slovenskej literatúry do bulharčiny. Návštevníkom sa z neho prihovoril Anton Hykisch, Pavol Rankov či Michal Hvorecký. Program dňa sme uzavreli podujatím "Slovenská literatúra v Paríži". Účastníci parížskeho veľtrhu, na ktorom bola Bratislava pozvaným mestom, sa zhovárali o svojich skúsenostiach z tohto festivalu, ale aj o ich názoroch na francúzske preklady či knižný trh. Účinkovali Mária Ferenčuhová, Michal Hvorecký, Nicolas Guy, Uršuľa Kovalyk, Arpád Soltész a Miroslava Vallová.

Sobotu sme otvorili čítaním s knižným klubom Bidovčatá. Nasledovali podujatia Maďarského inštitútu, diskusia o kritike a Kritickej ročenke moderátora Mateja Masaryka s Vladimítom Barboríkom a Viliamom Nádaskayom a diskusia o titule Slovenský intelektuál Alexander Matuška, ktorej sa zúčastnili Vladimír Barborík a Peter Darovec, moderovala Magdalena Bystrzak. Nedeľu sme ukončili podnetnou debatou o stave slovenského a českého komiksu. Diskutovali Tomáš Prokůpek, Dávid Marcin, Juraj Búry a Eva Piarová.

Účasť LIC na Bibliotéke 2019 sme v nedeľu ukončili prezentáciou XIV. zväzku edície Pramene (XIV. zväzok Prameňov k dejinám Slovenska a SlovákovNovembrová revolúcia a česko-slovenský rozchod). Moderoval Peter Turčík a zhováral sa s Péterom Hunčíkom a Petrom Jašekom.
Nasledovalo dvojhodinové spomienkové podujatie, venované udalostiam novembra 1989 a spomienkam na Dominika Tatarku a Hanu Ponickú. Zúčastnili sa ho Péter Hunčík, Peter Tatár, Rudolf Sikora, Ján Budaj, Juraj Smatana, Márius Kopcsay, Miroslav Cipár, Peter Šulej, Veronika Šikulová, Michaela JurovskáSilvester Lavrík, Desanka Tatarková, Ladislav Snopko, Katarína Jusková, Zuzana Homolová, Radoslav ŠtevčíkMária Filková. Ukážky z diel Tatarku a Ponickej čítali Henrieta Mičkovicová a Alexander Bárta. Celé podujatie uzavrela diskusia Jany Cvikovej a Stanislavy Chrobákovej Repar.

Literárne informačné centrum okrem stánku LIC a ZVKS prezentovali napríklad Miroslava Vallová či Soňa uriková v živom vysielaní RTVS. Ďakujeme všetkým zúčastneným, účinkujúcim aj publiku. Ďalšie fotografie nájdete na Facebooku Literárneho informačného centra, rovnako ako pozvánky k jednotlivým podujatiam. 

 

  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 0
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 1
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 2
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 3
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 4
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 5
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 6
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 7
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 8
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 9
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 10
  • 27. ročník veľtrhu Bibliotéka - 11