Aj súčasná literatúra dokáže zaujať - fakt alebo mýtus?

Text napísali študentky Evanjelického gymnázia J.A. Komenského v Košiciach pre školský časopis EGJAK Telegraph. Správu z podujatia s ďalšími fotkami nájdete aj na našom webe

Nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina mladých ľudí už okrem povinného čítania v škole vôbec nečíta. Nenachádzajú v tom potešenie, knihy im prídu nudné a len ako strata času. Práve kvôli týmto skutočnostiam je dôležité ich podnecovať, aby aj napriek svojim negatívnym skúsenostiam nevešali čítanie na klinec. O toto sa snaží aj cena René, vďaka ktorej majú stredoškoláci z celého Slovenska možnosť si prečítať päť porotou vybraných kníh zo súčasnej slovenskej literatúry a následne za jednu z nich hlasovať.

Medzi nich patrí aj dielo Østrov. Dej zasadený do novodobej Bratislavy a Cerovej vrchoviny, miesta nedotknutej, surovej prírody nesúci prvky magickosti. Kde ju však autor medzi týmito dvomi, úplne normálnymi, miestami v príbehu našiel? Tu zasiahol samotný Østrov inšpirovaný práve Islandom. Krajina, kde majú tradície, zvyky a mytológia stále pevné korene, a do ktorej bezpochyby patria aj elfovia, či škriatkovia. Jeden sa objaví aj v novodobom románe písanom sviežim a nezvyčajným štýlom ty-rozprávania, ktorý nás prinúti uvažovať, či čierny trh spadá len na hmotné predmety alebo aj našu neskrotnú fantáziu, ktorej výplody v našich predstavách ožívajú.

To, že fantázia autora Østrova Petra Balka je naozaj neskrotná, sa žiaci a žiačky EGJAK-u dozvedeli dňa 12.2. na besede. Síce nám pandémia nedovolí stretávať sa tvárou v tvár, avšak moderné zariadenia umožnili besede prebehnúť online formou. Nikdy to, žiaľ, stopercentne nenahradí pocit, ktorý zažívame pri osobnom stretnutí, avšak formou Zoom-u sme mohli aspoň na dve hodiny spoznať Petra Balka bližšie. Častokrát autori výnimočne dokážu pracovať s písanou formou slov, avšak rozprávať im robí problém. My sme sa však presvedčili, že Petrovi Balkovi to ide rovnako ľahko aj s hovoreným slovom. Môžeme s istotou povedať, že čas besedy všetkým ubehol neuveriteľne rýchlo počúvaním množstva informácii, názorov a zaujímavostí, s ktorými sa s nami podelil.

Sme rady, že aj napriek ťažkej situácii sme mali možnosť stráviť príjemné chvíle diskutovaním o tejto knihe, a aj keď to neprebehlo naživo, zážitok bol rovnako silný. Ďakujeme pánovi autorovi, pani Urikovej a v neposlednom rade našej p. u. Gumanovej a každému, kto pomohol pri organizácii tohto skvelého stretnutia.

Ďakujeme.

 

 B.Kopnická, E. Mosná a T. Stanová

  • Aj súčasná literatúra dokáže zaujať - fakt alebo mýtus? - 0