Miesta, ktoré boli dovtedy neznáme návštevníkom a dokonca i domácim, sa po štvrtýkrát otvorili v Banskej Štiavnici pre účastníkov Noci literatúry. Na šiestich lokalitách sa priaznivci dobrých kníh mohli započúvať do ukážok diel súčasných európskych autorov. Akciu pod záštitou Českého centra organizoval Antikvariátik.sk.

Dlhodobo bola neprístupná Stará nemocnica, v ktorej sa spájajú prvky z éry ešte fungujúceho zdravotníckeho zariadenia a nástenné fresky znázorňujúce exotické a fantazijné krajiny. Výborne sem zapadla kniha Neviditeľné mestá od Itala Calvina. Čítal z nej lekár Ivan Vojtáš, ktorý v tejto nemocnici kedysi pracoval. Na námestí Sv. Trojice sa medzitým budova ZUŠ premenila na Dom nenaplnených lások. Príbeh vášne, pomsty a nešťastnej lásky z pera španielskej autorky Cristiny López Barrio v prítmí podkrovia skvele predniesla Ľudmila Klimková, herečka a zároveň učiteľka dramatického krúžku.

Po úzkych drevených schodoch sa ďalej návštevníci dostali do priestorov nad čajovňou Klopačka. V príjemnom prostredí so zatajeným dychom počúvali fantazijnú ukážku z knihy Zaklínač od Andrzeja Sapkowskeho v podaní autora fantasy literatúry Juraja Červenáka. Aj nasledujúca lokalita návštevníkom vdýchla zvláštnu atmosféru. Po kamennom chodníku vystúpili k dominante mesta na vrchu Frauenberg k Novému zámku. Tu sa čítalo hneď na prízemí, kde kedysi bola funkčná vináreň. Ukážku z románu Marka Šindelku Únava materiálu čítala freelancerka a aktivistka Šárka Hurdálková. Kniha, ktorá získala cenu Magnesia Litera 2017 za prózu, reaguje na aktuálnu tému – migračnú vlnu. Hneď pod Novým zámkom sa vyníma orientálne pôsobiaca vežička. Ide o vstupnú bránu do Židovského cintorína Ciduk Hadin postavenú v maurskom slohu. S touto lokalitou trochu zámerne tvorila kontrast ukážka Roztratení Nemci z pera autora Karla-Markusa Gaussa, o nemeckej menšine a citlivo ju prezentoval hudobník, vydavateľ, spisovateľ a rozhlasový redaktor Pišta Vandal.

Nenápadným lesným chodníčkom sa literárni nadšenci dostali na miesto s názvom Zigmund šachta. Pôvodne mala slúžiť ako vetracia šachta, ale po objavení rudného náleziska sa využívala na ťažbu. Roky jej slávy dokladá zachované ústie do šachty a prevádzková budova zdobená baníckym motívom. Čítanie prebiehalo v sklade antikvariátu, ktorý sa nachádza v jej blízkosti. A priamo jeho zamestnanci čítali z knihy izraelského autora Davida Grossmana Vojde kôň do baru. Záverečné literárne ponocovanie s hudobnou produkciou Rudiho Rusa sa uskutočnilo v banskoštiavnickom ViNOCENTRE.

Tento ročník mal výnimočnú atmosféru nielen vďaka zaujímavým priestorom a účinkujúcim, ale i vďaka študentom bilingválneho gymnázia v Banskej Štiavnici, ktorí v hojnom počte prišli podporiť čítajúcich aj svojich kamarátov-dobrovoľníkov zo študentskej iniciatívy Kvety demokracie.
 
Andrea Stodůlková