Cena René 2020 pokračuje aj tento rok

Vo februári a marci sa stretnú zapojení študenti s vybranými autormi či autorkami na online besedách. 

Školy boli na jeseň kvôli opatreniam zatvorené, kultúrne podujatia sa nemohli konať, a preto sa celý štvrtý ročnník Ceny René - Anasoft litera gymnazistov nemohol uzavrieť už v kalendárnom roku 2020. Besedy na školách sa v predošlých ročníkoch konali v priebehu októbra a novembra a v decembri sa na podujatí Autoriáda v Novej Cvernovke tradične vyhlasoval laureát alebo laureátka ocenenia. Tomuto slávnostnému vyhláseniu predchádzala diskusia delegátov a delegátok jednotlivých škôl, ktorá sa dá považovať za vrchol celého projektu. Na diskusii každý zástupca či zástupkyňa školy predostrie svoje názory na titul, ktorý ich škola v internom hlasovaní zvolila za víťaza. Študenti a študentky potom diskutujú o literárnych kvalitách jednotlivých kníh a v tajnom hlasovaní vyberú víťaza či víťazku.

Štvrtý ročník Ceny René bol (a ešte stále je) iný. V máji boli na 23 zapojených stredných škôl a gymnázií zaslané balíčky kníh, ktoré mali možnosť študenti a študentky čítať celé leto. V jeseni sme im vďaka spolupráci s Martinusom, Dibukom a jednotlivými vydavateľstvami nominovaných titulov (KK Bagala, Slovart, Artforum, Ikar) zaslali kódy na stiahnutie elektronických verzií kníh, aby mohli čítať doma.  

Besedy sa presunuli na začiatok roka 2021, jedna sa však konala ešte pred Vianocami, 17. decembra. Bola to online beseda (cez Zoom) SOŠ pedagogickej v Levoči s Alenou Sabuchovou a viac informácií si môžete pozrieť v samostatnom článku. Ďalšie besedy sa konajú už tento týždeň a napríklad Alena Sabuchová bude diskutovať so študentami SOŠ pedagogickej v ModreSúkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej z Košíc, Peter Balko so študentami Evanjelického gymnázia J.A. Komenského v Košiciach a Mariana Čengel Solčanská so študentami z Gymnázia L. Novomeského v Senici. Ďalšie besedy sú naplánované na február a marec. Katarína Kucbelová a Juraj Červenák, ktorí sú tiež nominovaní v tomto ročníku, sa besied nezúčastnia. 

A ako bude cena René pokračovať ďalej? Po uskutočnení všetkých besied prebiehajúceho ročníka sa projekt prispôsobí aktuálnej pandemickej situácii, ale zatiaľ sa stretnutie delegátov a delegátok plánuje v online forme na apríl alebo máj. Vyhlásenie laureáta či laureátky sa uskutoční tiež v priebehu týchto dvoch mesiacov, pravdepodobne v éteri Rádia Devín.

Vyhlásenie 10-tky Anasoft litera 2021 sa koná v stredu 10. marca, pätica piateho ročníka CR bude zverejnená pravdepodobne v máji. Ostáva len dúfať, že celý projekt sa vráti do starých koľají, aby študenti a študentky mohli o knihách diskutovať v triedach, besedovať s autormi a autorkami naživo, osobne sa zúčastniť záverečného stretnutia a hlasovania a užiť si slávnostné vyhlásenie na Autoriáde. 

Titulná fotografia je printscreen z besedy Aleny Sabuchovej so SOŠ pedagogickou v Levoči.