Ceny laureátom ankety Kniha roka 2020

Redakcia Knižnej revue odovzdala ceny Veronike Šikulovej, Lukášovi CabaloviDávidovi Ursinymu, víťazom čitateľskej ankety Kniha roka.

Výsledky online hlasovania sú známe od júna tohto roka, odovzdanie cien sme však museli odložiť na september. Vlani vydané knihy Veroniky Šikulovej, Lukáša Cabalu a Dávida Ursinyho oslovili mnohých čitateľov a čitateľky. Potvrdili to výsledky čitateľskej ankety o Knihu roka 2020, ktorú organizuje Literárne informačné centrum a koordinuje redakcia mesačníka Knižná revue. Novinkou tohto ročníka bolo hlasovanie v troch kategóriách. Okrem tradičnej hlavnej ceny Kniha roka a ceny Debut roka pribudla kategória Kniha roka pre deti a mládež.

Vďaka partnerskej spolupráci s Univerzitnou knižnicou a jej riaditeľkou Silviou Stasselovou sa slávnostné odovzdávanie cien uskutočnilo 29. septembra v príjemných priestoroch prednáškovej sály Univerzitnej knižnice v Bratislave, inštitúcie, ktorá sa tiež zaoberá knihami a knižnou kultúrou.

Šéfredaktorka mesačníka Knižná revue Tina Čorná Sikorová na slávnostnom podujatí odovzdala šesť diplomov – tri pre úspešných autorov a tri pre ich vydavateľov. Laureáti víťazných titulov získali aj umelecké ceny – diela výtvarníka Rudolfa Sikoru, ktorý ich tento rok (podobne ako vlani) daroval LIC pre víťazov čitateľskej ankety. Tri výtvarné diela pre troch víťazov vzájomne súvisia, sú súčasťou aktuálne (2021) pripravovaného Projektu k inštalácii Antropocen (8 častí) tohto umelca. Rudolf Sikora osobne odovzdal Veronike Šikulovej druhú časť – dielo nazvané Kapitol – koronavírus, Lukášovi Cabalovi poputuje prvá časť – dielo s názvom Zimný palác, Španielska chrípka a Dávid Ursiny si od Rudolfa Sikoru prevzal tretiu časť – Kremeľ po korone 202...?

Povedz mi, čo čítaš...

V komornej a priateľskej atmosfére si hlavnú Cenu čitateľov Knižnej revue Kniha roka 2020 prevzala Veronika Šikulová za knihu Tremolo ostinato – neromán, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart. Podmanivým jazykom, autentickým rozprávačským prejavom a originálnou obrazotvornosťou oslovila širokú čitateľskú verejnosť.

Názov knihy evokuje hudbu, pripomenula moderátorka podujatia Zuzana Golianová, a Veronika Šikulová mala k hudbe veľmi blízko. „Tatko chcel mať zo všetkých svojich štyroch detí muzikantov. Nepodarilo sa mu to,“ podotkla Veronika Šikulová, ktorá podľa vlastných slov radšej píše, ako by mala cvičiť na hudobnom nástroji. Hudba je však svojím spôsobom prítomná aj v jej knižnej novinke Radosti a dni (LIC, 2021).

Cenu čitateľov si naozaj cení a získať ju, „to nie je málo“. Ako povedala, zaujíma ju, aké knihy sa predávajú, ktoré tituly vedú v rebríčkoch jednotlivých kníhkupectiev. „Hovorí to niečo o nás – o ľuďoch, čitateľoch. Ako sa hovorí, povedz mi, čo čítaš a ja ti poviem, kto si,“ dodala Veronika Šikulová.

Čitatelia sú najdôležitejší

Laureátom Ceny čitateľov Knižnej revue v kategórii Debut roka 2020 sa stal Lukáš Cabala za knihu Satori v Trenčíne, ktorá oslovila dôvtipnou reflexiou vlastného písania.

Cenu za autora prevzal Vladimír Michal, majiteľ vydavateľstva Artforum, ktoré knižku vydalo. Porozprával o nezvyčajnom putovaní rukopisu od autora k vydavateľovi (v tomto prípade neprišiel autor za vydavateľom) a prezradil, že Lukáša Cabalu osobne spoznal až na jar tohto roka. Ich spolupráca pokračuje (aj v podobe nedávno vydanej knižky Jar v Jekaterinburgu).  

Cene, o ktorej rozhodli čitatelia a čitateľky Knižnej revue, sa Lukáš Cabala aj Vladimír Michal úprimne potešili. „Čitatelia sú najdôležitejší,“ povedal Vladimír Michal, ktorý ocenil aj náš časopis. „Každý deň vychádza veľa nových kníh. Na zákazníka, ktorý vstupuje do kníhkupectva, sa valí množstvo niečoho neznámeho. A všetko, čo môže prispieť k tomu, aby sa aspoň trochu zorientoval, je fajn. Knižná revue je jedným z majákov, ktoré vedia veľmi trefne odhaliť správne kúsky v tom mori kníh,“ povedal.

Z Ameriky do Indie a späť

Diplom a cenu v novej kategórii Kniha roka pre deti a mládež 2020 si prevzal Dávid Ursiny za Strom života. Rozprávky Veľkej Amazónie, ktorá oslovila detských i dospelých čitateľov svojou nevšednou témou a sugestívnymi ilustráciami.

Aj jeho spolupráca s vydavateľstvom Petrus a jeho zakladateľom Petrom Chalupom mala svoje peripetie. Dávid Ursiny, ktorý v knihe prerozprával legendy amazónskych Indiánov a zároveň ju ilustroval, publikáciu pripravoval niekoľko rokov. „Som pomalý človek...,“ priznal sa Dávid Ursiny. Aj spolupráca Dávida Ursinyho a Petra Chalupu pokračuje a jej výsledkom je kniha Zázračný džbán. Indické rozprávky. Pracujú aj na tretej knihe – tá bude vychádzať z legiend a mýtov severoamerických Indiánov...

Ocenenie v čitateľskej ankete má podľa Zuzany Golianovej pre mnohých tvorcov a vydavateľov veľký význam, veď knihy sú na to, aby sa čítali. „Je to obrovská poklona,“ potvrdil pri preberaní ceny Peter Chalupa, ktorý tiež zložil poklonu novej podobe Knižnej revue.

Príjemnej atmosfére slávnostného odovzdávania cien nechýbal vtip a nadhľad. Knihy sa píšu, knihy sa čítajú, povedala Zuzana Golianová. A vydavateľ Peter Chalupa dodal: mohli by sa aj predávať... 

 

red.

  • Ceny laureátom ankety Kniha roka 2020 - 0
  • Ceny laureátom ankety Kniha roka 2020 - 1
  • Ceny laureátom ankety Kniha roka 2020 - 2
  • Ceny laureátom ankety Kniha roka 2020 - 3
  • Ceny laureátom ankety Kniha roka 2020 - 4
  • Ceny laureátom ankety Kniha roka 2020 - 5