Detská literatúra na Punktíku

Tretí ročník košického festivalu navštívili desiatky mladých čitateľov a čitateliek.  

"Na Slovensku chýbal detský literárny festival. V Košiciach sme sa rozhodli túto dieru zaplátať. Rodičom a deťom ukážeme, že si môžu vyberať zo širokej a pestrej ponuky kvalitných detských kníh. Chceme podporiť a motivovať deti v čítaní, kritickom myslení a uľahčiť im prístup k literatúre a ilustráciám. Boli by sme radi, keby si rodičia s deťmi čítali a spolu objavovali príbehy. Festival Punktík je o spoznávaní kvalitnej detskej literatúry. O sobote, ktorú môžete stráviť s deťmi pri čítaní kníh, na autogramiádach, workshopoch, divadelných predstaveniach, koncerte a veľkom knižnom trhu vydavateľov detskej literatúry."

Tak sa píše v popise Facebookového podujatia Festival Punktík 2020. Konal sa v sobotu 18. júla v košickej Tabačke. Podujatie však už tradične spustila Pecha Kucha Night, ktorá sa konala v piatok v kníhkupectve Artforum na Hlavnej ulici. Predstavili sa na nej účinkujúci a účinkujúce, ktorí boli na sobotnom podujatí súčasťou programu. Knihu Kvapky na kameni prezentoval zástupca vydavateľstva Albatros Mário Gešvantner, titul Nakresli si ovečku predstavila Daniela Čarná a Soňa Uriková hovorila o knihe Jašo na jarmoku. Diváci sa ďalej dozvedeli o projektoch Čítanie psovi (Zvieratá a ľudia navzájom o.z.), pojazdnom kníhkupectve Činčuáčik, sociálnom divadle Hopi Hope, o tom, kto a čo sú Vichodňarske rozpravočki a divadlo KĽUD či o aktivitách režiséra Paľa Pekarčíka.

Samotný sobotný program odštartoval svojou šou Braňo Jobus, ktorý predstavil v svetovej premiére svoju novinku Ako Štefan Drco vyhral kopu hnoja. Počas celého dňa sa deti mohli zúčastniť diskusií (s Gabrielou Futovou), workshopov (výtvarný workshop s Danielou Čarnou, remeselný aj literárny workshop so Soňou Urikovou, workshopu s Paľom Pekarčíkom) a iných vystúpení (divadelné predstavenia Katanari, Hopi Hope, KĽUD). Podujatie zakončila tombola a koncert Džumelca, ktorý nepokazil ani dážď. Záujemcovia si mohli zakúpiť najlepšie detské knihy od vydavateľstiev ako Slovart, Monokel, Albatros a ďalších. 

Fotky aj videá z podujatia nájdete na Facebooku festivalu Punktík

 

  • Detská literatúra na Punktíku - 0
  • Detská literatúra na Punktíku - 1
  • Detská literatúra na Punktíku - 2
  • Detská literatúra na Punktíku - 3
  • Detská literatúra na Punktíku - 4
  • Detská literatúra na Punktíku - 5
  • Detská literatúra na Punktíku - 6
  • Detská literatúra na Punktíku - 7
  • Detská literatúra na Punktíku - 8