INTRLIBER-EDUCA Zagreb 2002

Združenie vydavateľov a kníhkupcov SR zorganizovalo v polovici novembra zájazd na Medzinárodný knižný veľtrh INTERLIBER-EDUCA v Zagrebe, aby tak umožnilo slovenským vydavateľom a pracovníkom v oblasti knižnej kultúry oboznámiť sa so situáciu na chorvátskom knižnom trhu. 
           Literárne informačné centrum organizuje účasť slovenských vydavateľských subjektov na šiestich medzinárodných knižných veľtrhoch, medzi ktorými sa však nenachádza ani jeden balkánsky knižný veľtrh, preto sme spolu so šéfredaktorkou Knižnej revue M. Bízikovou radi využili možnosť oboznámiť sa s podmienkami účasti, s priestormi, technickými možnosťami expozície, priebehom veľtrhu, záujmom zahraničných firiem o vystavovanie na tomto podujatí.
           25. ročník INTRLIBER-EDUCA 2002 sa konal pod záštitou Ministerstva kultúry Chorvátskej republiky od 12. do 16. novembra 2002 v priestoroch haly 5.
           Na ploche 7 500 m2 tu vystavovalo 141 vystavovateľov, z toho 117 domácich a 24 zahraničných.
           Prvé dva dni veľtrhu boli určené pre odbornú verejnosť a popri vystavovaní kníh tu boli aj mnohé školské pomôcky a učebnice, keďže ide jednak o veľtrh knižný, ale aj veľtrh zameraný na edukačné pomôcky a publikácie. V tomto roku bola očakávaná návštevnosť takmer 70 000 návštevníkov z radov odbornej i laickej verejnosti. Na veľtrhu bol realizovaný aj priamy predaj a mnohí vystavovatelia poskytovali zaujímavé zľavy (až 70 %). Treba uviesť, že počas veľtrhu prebiehali početné sprievodné akcie.
           Spolu so zástupcami slovenského veľvyslanectva v Zagrebe sme boli prijatí vedením veľtrhu, prezidentom Združenia vydavateľov a kníhkupcov Chorvátska p. Zdenkom Ljevanom a zástupcami Ministerstva kultúry Chorvatska (tajomníkom ministra kultúry Chorvátska pre knižnú kultúru p. Brankom Malesom). Na rokovaní sa diskutovalo o vydávaní kníh a knižnom trhu na Slovensku a druhá strana nás recipročne oboznámila s možnosťami vydávania kníh a knižnom trhu v Chorvatsku. Na záver slovenskí vydavatelia odovzdali chorvátskej strane knižné dary.
           Po celkovom zhodnotení INTERLIBER-EDUCA 2002 možno tento veľtrh označiť za veľtrh regionálneho významu. Z hľadiska budovania národného imidžu by bolo možno zaujímavé v niektorom z budúcich ročníkoch uvažovať o inštalácii slovenského národného knižného stánku.

 

Miroslava Bilačičová, oddelenie MKV