Iránsky spisovateľ Farhad Babaei: Osemnásť rokov som nemohol poriadne publikovať svoje knihy

Pätnásteho novembra je Deň väznených a prenasledovaných spisovateľov. Pri tejto príležitosti máme možnosť stretnúť sa s prvým rezidentom medzinárodnej siete International Cities of Refuge Network (ICORN) v Bratislave, a to s iránskym spisovateľom menom Farhad Babaei.

Minulý rok vstúpilo hlavné mesto Slovenska do tejto medzinárodnej siete ICORN, nezávislej siete miest a regiónov, a zaradilo sa tak k mestám, ktoré poskytujú dočasné útočisko prenasledovaným umelcom a umelkyniam, autorom a autorkám. Od októbra tohto roka je jej rezidentom iránsky spisovateľ Farhad Babaei.

Literarnyklub.sk, Nadácia Milana Šimečku a Hlavné mesto SR Bratislava, predstavili jeho dielo a cestu na Slovensko pri príležitosti Dňa väznených a prenasledovaných spisovateľov.

„Osemnásť rokov som nemohol poriadne publikovať svoje knihy,“ povedal Farhad Babaei na prvom stretnutí so slovenskými novinármi dnes ráno. Zároveň dodal, že keď sa mu už konečne podarilo vydať knihu, bola po roku zakázaná.

Farhad Babaei čelil vo svojej domovskej krajine silnej cenzúre. Niekoľkokrát ho vypočúvali, zatkli, jeho meno zaradili na čiernu listinu ministerstva kultúry a islamského vedenia. Niektoré z jeho kníh v Iráne nakoniec zakázali a svoju tvorbu publikoval v zahraničných kultúrnych časopisoch a na literárnych weboch.

Diskusia s Farhadom Babaeiom otvorí festival Cez Prah

O svojom živote aj tvorbe Farhad prezradí viac v rámci festivalu Cez Prah už dnes o 18:30 vo Flatgallery (Baštová 1, Bratislava). Festival sa tento rok nesie v téme medzigeneračného dialógu a symbolicky sa začína v Deň väznených a prenasledovaných spisovateľov. Tento deň, iniciovaný Medzinárodným združením PEN, už od roku 1981 vzdáva hold väzneným a prenasledovaným autorom, vydavateľom či žurnalistom, a je každoročnou promienkou dôležitosti slobody slova a prejavu.

Súčasťou festivalu Cez Prah sú aj ďalšie diskusie, prednášky, autorské čítania, ale aj bytové divadlo a koncerty, ktoré sa budú odohrávať za prahmi viacerých bytov či inštitúcii v centre Bratislavy. Program festivalu nájdete na: https://fb.me/e/30KeJjryh

Predstavenie Farhada Babaeiho prebehne formou diskusie, ktorú bude moderovať Laco Oravec. V rámci diskusie vystúpia aj zástupca Hlavného mesta SR Bratislava a zástupcovia organizácií ICORN, Nadácia Milana Šimečku a literarnyklub.sk.

  • Iránsky spisovateľ Farhad Babaei: Osemnásť rokov som nemohol poriadne publikovať svoje knihy - 0