Káhirský literárny festival mal tento rok aj slovenské zastúpenie. Zúčastnila sa ho spisovateľka Irena Brežná.

Témou festivalu, ktorý sa v egyptskej Káhire už tradične koná v polovici februára, bola emigrácia. Irena Brežná, ktorá v roku 1968 spolu so svojou rodinou emigrovala do Švajčiarska, vystúpila v rámci troch literárnych akcií.

19. februára bola hosťkou besedy so študentmi a študentkami slavistiky na Univerzite Ain Shams. Besedy sa zúčastnila aj česká autorka Vlasta Brtníková.

Irena Brežná darovala Univerzite svoje tri knihy v slovenčine. Taktiež sa v ten istý deň večer zúčastnila čítania v káhirskom Starom meste spolu s autormi a autorkami zo Spojených Štátov Amerických, Kanady, Fínska a Španielska.

Irena Brežná prečítala svoj úryvok z portrétu moslimskej ľudsko-právnej aktivistky, ktorá sa zasadzuje za mier počas vojny. 20. februára absolvovala literárnu besedu o žurnalistike a literatúre spolu s dánskou autorkou a bývalou príslušníčkou dánskej armády v Afganistane Anne-Cathrine Riebnitzsky ako aj s egyptskou novinárkou a spisovateľkou Samar Nour.

Irena Brežná zdôraznila svoje pôsobenie medzi rôznymi kultúrami, hovorila o písaní v slovenčine a v nemčine a spomenula aj svoje reportáže o ruskej mafii na Ďalekom východe, o návrate Krymských Tatárov z vyhnanstva na Kryme či o jej  pôsobení ako vojenskej reportérky v Čečensku. Organizátor festivalu Mohammad El-Báaly, ktorý je zároveň majiteľom egyptského vydavateľstva Sefsafa, plánuje vydať román Ireny Brežnej Nevďačná cudzinka v arabčine v roku 2019.