Kafkove Matliare 2008 (aj s účasťou Arnošta Lustiga)

Pri pamätníku Franza Kafku v Tatranských Matliaroch sa popoludní 2. júna 2008 spomienkou na tohto svetoznámeho spisovateľa, ktorý sa tu od decembra 1920 do polovice augusta 1921 liečil  z tuberkulózy, začne štvordňové literárno-spoločenské podujatie Kafkove Matliare 2008.

Bude to už druhý ročník malého literárneho festivalu. Pri jeho základoch v minulom roku stál básnik a prekladateľ Kafkovho diela Milan Richter a organizačne sa na ňom okrem kultúrnych regionálnych inštitúcií a mesta Vysoké Tatry podieľal aj Klub nezávislých spisovateľov. Tento rok sa k organizátorom pripojilo aj Literárne informačné centrum a Kafkove Matliare nadobudli aj medzinárodný rozmer: zúčastní sa na ňom český spisovateľ Arnošt Lustig, autor po celom svete známych noviel a románov o holokauste, ktorý od roku 1969 žije v USA a prednáša literatúru na prestížnej washingtonskej univerzite, ďalej literárna vedkyňa a popredná znalkyňa Kafkovho diela Birte Knotová z Dánska a riaditeľka Spoločnosti F. Kafku v Prahe Markéta Mališová. Slovenskú literatúru budú prezentovať Milan Richter, Anton Baláž, Ivan ČičmanecKatarína Rybová.

Z bohatého programu možno uviesť tematické popoludnie v pondelok 2. júna na tému Franz Kafka a Vysoké Tatry, na ktorom sa okrem čítania z diela F. Kafku prvýkrát predstavia s čítaním slovenskí autori A. Baláž a K. Rybová (mladá autorka vydala vlani knihu kafkovsky ladených aforizmov a krátkych textov).  

V utorok 3. júna to bude celodenný program v Kežmarku – dopoludnia na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava seminár na tému F. Kafka – ako ho vnímame doma a v Škandinávii? V rámci seminára odznejú príspevky M. Richtera, D. Kontovej, I. Čičmanca, A. Baláža   K. Rybovej. Jeho súčasťou budú aj prezentované literárne práce a názory študentov gymnázia. Popoludní v Mestskej knižnici to bude prednáška prof. MUDr. M. Mydlíka a Ing. K. Derzsiovej: F. Kafka a R. Klopstock – priatelia z Tatranských Matliarov, prednáška B. Kontovej Dánsko o Kafkovej identite viny a autorské čítanie A. Baláža, I. Čičmanca, M. Richtera a K. Rybovej.

V stredu 4. júna sa účastníci festivalu zúčastnia na 5. ročníku Memoriálu F. Kafku v Tatranskej Lomnici. Ide o odborné lekárske podujatie, na ktorom odznievajú prednášky popredných odborníkov o problematike liečenia pľúcnych chorôb vo Vysokých Tatrách a zameriavajú sa na aj na obdobie, v ktorom sa z tuberkulózy liečil v Matliaroch aj F. Kafka.

Vo štvrtok 5. júna dopoludnia sa na Gymnáziu D. Tatarku v Poprade uskutoční literárne podujatie Franz Kafka – tajomný moderný klasik. Jeho súčasťou bude scénické čítanie študentov gymnázia z hry M. Richtera Z Kafkovho Pekloraja (odznie časť zameraná práve na jeho pobyt v T. Matliaroch) a prednášky A. Lustiga Vplyv F. Kafku v Amerike a M. Mališovej Kto rozumie Kafkovi? Študenti gymnázia budú mať možnosť aj diskutovať s A. Lustigom a ďalšími autormi. Zavŕšením literárneho festivalu bude popoludňajšie stretnutie v Knižnici G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši na tému Kafka a jeho vplyv na americkú, českú a slovenskú literatúru. Podujatie bude moderovať poetka Anna Ondrejková, s úvodným referátom vystúpi M. Mališová a v autorskom čítaní sa predstavia A. Lustig, I. Čičmanec, A. Baláž a K. Rybová.

Ku Kafkovým Matliarom, ktoré možno zaradiť medzi významné literárne podujatia na Slovensku v tomto roku, sa vrátime po ich skončení osobitným komentárom.

         (ab)