Komunita je dôležitejšia než ceny

Konala sa dvanásta letná škola literatúry, ktorú organizuje OZ Medziriadky.

Viac ako päťdesiat účastníkov a účastníčok sa každoročne stretáva, aby spolu písali, tvorili, užívali si umenie, prezentovali svoju tvorbu a talenty, aby sa stretli s lektormi, etablovanými autormi a porotcami našej anonymnej literárnej súťaže Medziriadky. Tam všetci najskôr zaslali svoju prózu, poéziu či drámu, aby spomedzi 612 príspevkov prešli sitom poroty, ktorá vybrala najlepšie texty v jednotlivých kategóriách. Tváre autorov a autoriek porotcovia spoznali až priamo na mieste, tento rok v penzióne Slniečko pri Duchonke. Letná škola sa konala od utorka 24. augusta do pondelka 30. augusta. 

Pre mladých spisovateľov a spisovateľky (tu konkrétne vo veku od 11 do 26 rokov) je dôležité, aby sa konfrontovali so svojimi rovesníkmi a rovesníčkami. Tí im môžu potvrdiť, že ich písanie je zrozumiteľné pre generáciu, do ktorej spoločne patria. Medziriadky som vždy považovala za primárne komunitnú akciu: už dávno totiž o literatúre neplatí, že sa jej treba venovať pri svetle sviečky vo vlastnej izbe so zatiahnutými závesmi a bez dotyku s okolitým svetom. Mladí tvorcovia a tvorkyne si počas pobytu vytvárajú dôležité väzby a priateľstvá, ktoré im pomôžu v budúcnosti, ak sa rozhodnú byť aj naďalej súčasťou literárneho či širšieho kultúrneho života.  

Program dňa vyzerá približne takto: začíname logicky budíčkom a raňajkami, po ktorých nasleduje ranná prednáška alebo diskusia. Tento rok mohli účastníci navštíviť rozbor Márie Ferenčuhovej a tak sa dozvedieť viac o filme Na značky Márie Pinčíkovej alebo si vypočuť prednášku o divadle Miroslava Dacha. K rannému programu patrila aj uvoľnená diskusia mňa a Radovana Potočára s mladými autormi Ladislavom Lipcseiom a Nicol Hochholczerovou, ktorej práve v týchto dňoch vychádza debutová novela Táto izba sa nedá zjesť vo vydavateľstve KK Bagala. Sám Koloman Kertész Bagala nám na Duchonku doniesol päťdesiat kusov tohto čerstvo zviazaného titulu. Laci aj Nicol sú účastníkmi Medziriadkov, obaja vyzdvihovali vplyv projektu na ich tvorbu a umelecký rast. 

Po rannom programe začínajú dopoludňajšie rozbory zaslaných prác, kedy sa jednotliví účastníci rozdelia podľa vekových kategórií. Tí, ktorí nemajú naplánované rozbory, si môžu vybrať z niekoľkých workshopov. Tentokrát sa mohli napríklad naučiť prekonať autorský blok so spisovateľkou Katarínou Barnaš Vargovou, napísať vlastný básnický autoportrét s literárnou vedkyňou Máriou Klapákovou či fejtón s novou členkou organizačného tímu, žurnalistkou Veronikou Hubinskou. Ďalšie workshopy sú v programe aj poobede, pred večerou sa ešte konajú diskusie s hosťami. Tým poetickým bol český básnik Milan Děžinský, ktorý je aj novým porotcom pre kategórie poézie. Ďalšou hostkou bola Ivana Gibová, ktorá sa ani nedostala k čítaniu z najnovšej knihy Eklektik bastard, pretože dostala množstvo otázok od účastníkov. To sa však opakovalo na viacerých diskusiách, čo dokazuje, že účastníci Medziriadkov sa aktívne zaujímajú o program aj umelcov, ktorí im prezentujú svoje diela.

Večerný program býva každý rok bohatý a dávame si zaležať, aby naplnil chúťky všetkých účastníkov. Okrem už spomínaného premietania filmu to boli koncerty kapiel Ja, Valér a Lemuel, či divadelné predstavenie Šmienky, ktoré vzniklo na ZUŠ Ladislava Árvaya. K ďalšiemu programu patria zoznamovačka, literárny kvíz, ale aj diskotéka či akčná šifrovačka. Voľný čas môžu využiť Medziriadkari prechádzkou k vode, na súkromné rozhovory o ďalšej tvorbe s jednotlivými porotcami alebo športové aktivity a doháňanie nočného spánkového deficitu. Videá z predchádzajúcich ročníkov, z ktorých môžete nasať atmosféru z pobytu, nájdete na YouTube Medziriadkov, koncom septembra tam pribudne aj video z ročníka 2021. Fotky a ďalšie informácie nájdete na webe, Facebooku či Instagrame.  

Knihy, časopisy a ďalšie predmety, ktoré dostaneme od našich sponzorov, si účastníci odnášajú po desiatkach. Keďže za samotnú účasť a aj každú aktivitu dostanú našu menu riadky, môžu si za ňu v dvakrát otvorenom kníhriadkarstve "nakúpiť" ľubovoľný počet kníh, plagátov, záložiek a všetkého, čo pre nich vystavíme. Bez našich vecných aj finančných sponzorov (FPU, LIC, LITA a ďalší) by sme nemohli Medziriadkarom vytvoriť také plnohodnotné podujatie a tiež by sme sa nemohli neustále zlepšovať, čo považujeme za základ nášho projektu.

Hoci sa na Medziridkoch neudeľujú jednotlivé ocenenia už druhý rok, predsa len sme si ponechali jednu cenu. Je ňou Cena Divadla Pôtoň, ktorú tento rok získali Magdaléna Martišková a Pavel Bakajsa. Ich lektorkou počas tvorivého víkendu v Bátovciach bude poetka Mária Ferenčuhová. Takto dostanú možnosť na svojej tvorbe popracovať ešte viac, až sa raz aj s našou pomocou prepracujú k debutu a k ďalším umeleckým aktivitám. Nevadí, ak sa všetci účastníci a účastníčky Medziriadkov nedostanú do literárnych čítaniek, dokonca je v poriadku, ak už nikdy nič okrem príspevku do súťaže nenapíšu. V organizačnom tíme totiž veríme, že aj krátky zážitok, ktorý prinesie kúsok umenia a spolupatričnosti do bežných dní mladých ľudí, im môže pomôcť v hociktorom aspekte ich života.

Soňa Uriková, spisovateľka a organizátorka Medziriadkov

  

Foto: Sonka Maletz  

 

 
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 0
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 1
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 2
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 3
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 4
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 5
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 6
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 7
  • Komunita je dôležitejšia než ceny - 8